A Wing Chun Kung-Furól IV. rész: Tapadó kezek

Folytatjuk sorozatunkat a “Wah Ngai Wing Chun kung-fu” megismertetésével és az egyik legmeghatározóbb jellemzőjével a chi sau-val, azaz a ragadós vagy tapadós kezekkel.

A chi sau a Wing Chun Kungfu speciális edzésmódszere.

Biztosan már sok harcművészet iránt rajongó látott már fotón, videón amikor a két gyakorló kezeikkel egymásra tapadva, végig kontaktusban maradva különleges mozdulatokat hajtanak végre.

Miért választották ezt a fajta tréning módszert, mitől teszi olyan hatékonnyá? A régi mesterek, akik a rendszer megalkotói voltak, elkezdtek keresni egy olyan módszert, amely a gyorsabb válaszreakciót biztosít részükre mint a hagyományos stílusok sajátjai.

A hagyományos stílusokban az alábbi elv, az úgynevezett szemreflex (látás) szerint működnek. A szem érzékeli a támadó mozdulatait, az agy feldolgozza, hogy mi legyen a válasz és parancsot ad az izmoknak annak végrehajtására.

Nyilván ez időbe telik nem beszélve arról, hogy a szem becsaphat minket és egy bizonyos sebesség elérése után a szemünk mindig le fog késni, így ezáltal a válasz reakció is lassú lesz és helytelen. Nem beszélve egy sötét helyen történő támadásról vagy harcban megsérült szemről, amilyen esetekben a szemreflexre más nem támaszkodhatunk.

Ezért dolgoztak ki egy hatékonyabb, biztosabb és sokkal gyorsabb válaszreakciót nyújtó módszert, amely az úgynevezett tapintási ingert, a bőrlátást használja és fejleszti speciális gyakorlatok segítségével.

Kungfu_Yipman (clicks: 7)A chi sau alapja a poon sau mozdulat látható a néhai Yip Man nagymester és Bruce Lee bemutatásában.

Ezért is leszi olyan hatékonnyá. A chi-sau a bőrérzékelést, a tapadást, az erőáramlást és az ellenfél kezeitől való elszakadást gyakoroltatja be. A chi-sau a bőrreflexet fejleszti, így a gyakorlók gondolkodás nélkül, automatikusan tudnak majd reagálni a különféle ütésekre, sokkal gyorsabban mintha a szemükre hagyatkoznának. Ezek a gyakorlatok hét chi sau szekcióra vannak lebontva. A chi sau gyakorlását a első lépcsőben a chi-dan sauval /félkezes tapadós kéz/ kell kezdeni a tanulók részére . Később, amikor már megfelelően elsajátította és kellőképpen „puha” a kéz, akkor állnak készen a kétkezes tapadós kezek elsajátítására.

Kungfu_Bagolytibor (clicks: 2)Gyakorlás

A chi sau alapja a poon-sau /átöntő kezek/ mozdulat képezi, majd ezt követi a tanulási programban a cserélő, követő, kilengő és a szabadító kezek. A chi-sau a kezek megfelelő érzékenységének kifejlesztésére szolgál. Olyan mint egy számítógép winchester, amit a megfelelően beprogramozunk és adott esetben mindig a legoptimálisabb választ biztosítja számunkra. A szemreflexhez több átkapcsolás szükséges a szem és az izom sejtjei között (hosszabb út-több idő), addig a bőrreflexhez sokkal kevesebb átkapcsolás elegendő. Ezért képesek leszünk a lehető leggyorsabban reagálni a támadásokra, akár teljes sötétben is mivel nem a szemünk dominál. A bőrreflexben többféle receptor is részt vesz: a bőr érzéksejtjei jelzik, hogy karunk mely részét és milyen nagyságú erővel éri a támadás. Az izom és az inak segítségével pedig képesek vagyunk meghatározni a támadás irányát és sebességét. A Wing Chun gyakorló kezdetben tudatosan dolgozza fel ezeket az információkat az agykéregben, de ahogy egyre gyakorlottabb lesz, úgy rövidül a megfelelő válasz és a reakció közti ideje. Végül ezek automatikus reakciókká válnak egy bizonyos szint elérésével, ahol már nincs szükség az agykéregre, ezáltal lerövidül az átkapcsolások száma, és a reflexeik elérik a lehető legnagyobb sebességet.

A chi sau gyakorlása haladottabb szinten már „vakon”, a szemet kiiktatva szemkötőben történik, azért hogy a gyakorló még akaratlanul se használja a szemet. Hamarosan folytatjuk a chi sau technikák alkalmazásának bemutatásával.

Kungfu_BagolyTibor2 (clicks: 18)

Wah Ngai Wing Chun, Grand master Leung Kwok Wah Kínai hivatalos weboldala a szerzővel.

A sorozat korábbi cikkei ide kattintva olvashatóak.

(sifu Bagoly Tibor H.W.T.C.A. elnök – A harc művészete – Szent Korona Rádió)