VILLÁM HÍR! További helikoptereket kap a Rendőség!

“Zuhanyhíradós” forrás szerint Lázár János nem beszélt félre, amikor azt mondta, hogy a magyar rendőrség újabb helikoptereket kap. De milyet?

Nos, ha hinni lehet a forrásnak, flotta egységesítés van küszöbön. Talán nem újdonság senkinek, hogy a tavalyi évben öt darab, MD-902-et vásárolt a Belügyminisztérium Baden-Württenberg rendőrségétől, melyek az idei év elején szolgálatba is álltak, nyugdíjba, és egy lendülettel Lengyelországba is küldve a maradék kettő darab Mi-2-est. Sajnos a leváltott típusból nem őriztek meg egyetlen darabot sem, noha becsülettel kiszolgálta az idejét.

Az idei évtől tehát a Légirendészeti Szolgálat a már meglévő MD-500-asokkal együtt tisztán a McDonennell Douglas termékeit használja, ami elméletileg a karbantartást, képzést, kiszolgálást is egy csapással egyszerűbbé és olcsóbbá is tette, ráadásul egy kisebb és egy nagyobb típus is rendszerbe került, így rugalmasabban lehet az adott feladatot ellátni.

Az új felállás azonban, ha hinni lehet a pletykának, hogy az 500-asok is hamarosan szögre akasztják a zubbonyt és további használt 902-esek váltják azokat. Meglehet, hogy Németországból érkeznek, hiszen ott egy program keretében a félig-meddig német Airbus Helicopters (a korábbi Eurocopter) termékeire egységesítik a flottát országos szinten.

További pletykák szólnak arról, hogy az OMSZ is kap új EC-135-ösöket, javítva az ország foghíjas lefedettségét, már ami az elvárt kiérkezési időt illeti, hiszen nyilván azért megy a helikopter, mert a padlógázzal repesztő esetkocsi sem elég gyors.

Végezetül pedig a Honvédségről pár szót.
Tudvalevő, hogy négy darab Mi-17 típusjelű forgószárnyas Oroszországba került nagyjavításra, hiszen üzemidejük lejárt. Különböző források ezen hónap végétől november végéig teszik a várható érkezésüket. Ha, és amennyiben valóban néhány napon belül visszatér egy is, akkor Novoszibirszkben vagy világcsúcsot döntöttek, vagy másik gépet kaptunk. Megjegyzem, négy darab vadonatúj Mi-8AMTSh cseppet sem volna rossz üzlet, de ne legyünk telhetetlenek. Tulajdonképpen az is csoda lenne, ha végre legalább ez a négy darab egységesen kapna éjjellátót és más korszerűsítéseket, ugyanis korábban csak kettő volt éjszaka is repülhető. Amennyiben tényleg csak és kizárólag nagyjavítás történik, úgy a ’80-as évek színvonalát őrizgetjük még pár évig.

Jó négyméteres koromsáv árulkodik a pár itthon maradt és repülhető Mi-8 leterheltségéről

Szó van további katonai helikopterek nagyjavításáról is. Maradt még itthon 3 db Mi-17-es. Eredetileg 5 ment volna ki, időközben inflálódott négyre a darabszám. A másik kettő annak idején elektronikai zavaróként érkezett, majd itthon a Dunai Repülőgépgyár saját szakállára teherszállítóvá alakította. Az orosz nyilvántartásban ezek viszont még mindig az eredeti konfigurációban szerepelnek, azaz, hogy “nem mennének át a gyári eredetvizsgán”, nincsenek tisztázva a papírjaik.

17, 24 Bizony, régi kép.

 

Szó volt továbbá Mi-24-esek nagyjavításáról. Az utolsó két példány körülbelül négy éve repült utoljára. Azóta itthon mindenkinek lejárt a szakszolgálati engedélye, a legnagyobb harcértékű fegyverzetét kivonták, megsemmisítették. Egy miniszteri fél mondat szerint néhány darabot nagyjavítatnának, amelyek így nagyjából 2024-ig repülhetnének tovább.


Nos, hogy van-e értelme annak, hogy valami olyasmire áldozzunk, ami utoljára talán húsz éve számított korszerűnek – ne felejtsük el, ezek a gépek is csak nappal bevethetőek- néhány darabos mennyiségben, (olyan négy darab, talán), úgy, hogy irányított fegyverzet egyáltalán nincs már hozzá és mire ténylegesen beletanul újra mind a földi, mind a kiszolgáló személyzet addigra megint lejár a az addigra negyvenes, ötvenes éveiket taposó csatalovak ideje, nos ezt mindenki döntse el maga.

 

Vanek úr

Kapcsolódó:

Új kávédarálókat kap a Rendőrség!