Új kávédarálókat kap a Rendőrség!

Öt darab, Baden-Württenberg rendőrségét kiszolgált MD-902-et vásárol a Belügyminisztérium a Légirendészeti Szolgálatnak, adja hírül a Magyar Nemzet.
Villámhír, szubjektív kommentárral!

A beszerzés pályáztatás nélkül a nyilvánosság kizárása mellett történt. Sem az ár, sem a gépek felszereltsége nem került nyilvánosságra eddig. A gépek egyik különlegessége, hogy NOTAR, azaz farokrotor nélküliek, ami csak az MNO-nál “világon egyedülálló”, előfordul azért még más típusnál is.

Más forrás szerint a gépek ötezer órát töltöttek a levegőben. Azt csak remélni tudjuk, hogy összesen, és nem egyenként.
A “benfenntesek” szerint könnyű lesz az átképzés, hiszen a Rendőrség már használ MD gyártmányú helikoptereket. Nyilvánvalóan, hiszen mondjuk a MiG-21, MiG-23 váltás is szinte magától ment, mint ahogy egy B Corsa és egy H Astra is majdnem teljesen ugyan olyan.

A váltásra egyébként szükség volt, hiszen az ősöreg Mi-2-esek erősen nyugdíj érettek, az MD-500 -asok pedig , az uborka görbületét szabályzó rendelettel egy színvonalon lévő EU-s szabályozás miatt kell, hogy szögre akasszák a kardjukat.
Kimondták ugyanis, hogy lakott terület fölé egy hajtóműves helikopter nem repülhet lakott terület fölé, nehogy rázuhanjon. Hiszen olyan gyakran potyognak azok. Mint múltkor is az az EC. Hoppá, az két hajtóműves volt. Opssz, ciki… Valljuk be őszintén, valahogy piacot akartak csinálni a saját gyártóiknak.

A dolog azért több könnyebbséget is hoz, hiszen azért a Légirendészetnél egyszerűsödik a logisztika, ami sosem baj, és azért technológiailag is előrelépés történik az újabb vasakkal.
Másrészről annak is örülhetünk, hogy az azóta alkalmatlanságába belebukott Hende Csaba “nemzeti helikopterképesség tendere” végleg a helyére kerül. Az az elképzelés, hogy az OMSz-t, a Rendőrséget és a Honvédséget egyetlen típussal tudják le, sőt a harmincnál nem több gépből külön kapjon a Katasztrófavédelem és a TEK is, úgy volt hülyeség, ahogy azt kitalálták.

Igaz, ami igaz, volna olyan típus, ami a fenti három szervnél egyaránt megtalálná a helyét, ez az EC-145. De ezenkívül a Honvédségnek még mindenképpen szüksége van egy kategóriával nagyobbakra is. Nos, azóta a mentők EC-135 flottájának bérletét meghosszabbították, most ezek a Rendőrséghez kerülnek, a Honvédség megkapja (hisszük, ha látjuk) a mentők két leállított Mókuskáját kiképzésre, és állítólag öt Mi-17-est nagyjavíttatnak a hétből. Ezt szintén akkor hisszük el, ha látjuk.

Annak mindenesetre örülhetünk, hogy nem 20-25 AW-119-el tudták le a dolgot, a többit meg majd meglátjuk.

(Vanek úr – SZKR – Militarizált Övezet)