Bulgária is a Piranha-család mellett?

Úgy tűnik, Bulgáriát is eléri a páncélos csere hullám és Romániához hasonlóan Piranha-t vesznek.

Múlt héten, egy három napos bemutató sorozatot tartottak Bulgáriában a General Dynamics illetékesei, amely keretei között a Piranha harcjármű-család IV-es verzióját kínálták eladásra a balkáni ország számára. A 8×8 kerékképletű páncélos előnye a moduláris felépítés, így viszonylag könnyen lehet például tornyot cserélni rajta, hogy más feladatra tegyék alkalmassá.

Bulgáriában gyalogsági harcjárműként került szóba a típus rendszeresítése, leváltandó a koros BMP és BTR-60-as típusokat. A szovjet járművekhez az országnak számottevő háttéripara is volt, korszerűsítési programokat is kidolgoztak, de ahogy az lenni szokott ezek korán elhaltak. BMP alatt egyébként nem csak a klasszik BMP-1-et kell érteni, a Bulgária licence alapján gyártotta az MT-LB-t, ennek alvázán kifejlesztették a maguk harcjárművét, a BMP-23-at.

Az esetleges beszerzendő mennyiség egyelőre nem ismert, ugyanakkor a General Dynamics azzal kecsegteti Bulgáriát, hogy bizonyos alkatrészeket, részegységeket az ország maga gyárthatna le.

Noha az ország valamikor teljes egészében maga is képes volt járművet előállítani ebben a kategóriában, egyrészt a megrendelések hiányában ezek gyártása megszűnt, másrészt a piacon tucatnyi típus verseng a megrendelésekért. Így könnyen belátható, hogy az egykor jobb napokat is megélt hadiipar számára már az is előrelépés lenne, hogyha egy évtizedekkel fiatalabb konstrukcióba szállíthatna be alkatrészeket amellett, hogy az abszolút nulláról sajátot tervezni majd jó esetben százötven darabot legyártani a szintén régóta halogatott légierő korszerűsítés összes fedezetét is felszippantaná.

Kapcsolódó cikkek:
Páncélosokkal erősít Románia
PSZH vásárlási lázban a szomszédság

Vanek úr