Porosenkó döntött: feldarabolják Ukrajnát

Dicstelen vég, de az ukrán államtól szokatlanul józan döntés, hiszen felújítani úgysincs pénzük, el is avult már a rendszer, ráadásul nem is igen tudnák mire használni. Ha nem értékesítik valahogy a hajót, akkor vagy múzeumba teszik vagy megvárják, amíg az idő vas foga rágja azt el.

Megszületett a régóta halogatott és igen szimbolikus döntés, az úr 1990. évében lefektetett gerincű Szláva-osztályú (Project 1164 Atlant) rakétás cirkálót nem fejezik be, hanem elbontják.

A hajó egész eddig egy nyikolajevi dokkban várta sorsát, múlthét pénteken pedig már a 61 Kommünár Hajógyár hányattatott sorsú munkásai előtt hirdették ki. A hajót megszabadítják fegyvereitől és más hadi felszereléseitől, majd eladják ócskavasként, erről a Védelmi Minisztérium is megállapodott, most a Pénzügyi és Igazságügyi minisztérium jóváhagyása a következő.

Képek a nyikolajevi rozsda-boglyáról

 

Dicstelen vég, de az ukrán államtól szokatlanul józan döntés, hiszen felújítani úgysincs pénzük, el is avult már a rendszer, ráadásul nem is igen tudnák mire használni

Ha nem értékesítik valahogy a hajót, akkor vagy múzeumba teszik vagy megvárják, amíg az idő vas foga rágja azt el.

Állítólag a hajótestre és a turbináira van kereslet a fegyverrendszerek nélkül is, és így is négyszer annyit keresne vele, mint amennyivel elmaradtak a munkások bérei, ami szerény 515 Milliárd Forint, átszámítva. A bérek rendezésének tehát épen ideje volna, ezt természetesen már a munkások is követelték.

A szerencsésebb sorsú Moszkva érkezik a Földközi-tengerre

Az osztálynak három példánya került befejezésre, ezeket, Moszkva, Varjag és Marsal Usztinov Oroszország tartja rendszerben. A hajóosztályt afféle mindenre jó hordozópusztítónak szánták, P-500-as hajó elleni rakéták, Sz-300-as és OSA légvédelmi rendszer, torpedó-vető csövek, mélyvízi aknavetők is helyet kaptak egy KA-27-re méretezett helipad és három tucat AK-630-as ágyú mellett.

Korábban megpróbálták eladni a hajót Oroszországnak, Kínának és Indiának is.

 

Vanek úr