“Aki a hazáját építi, abban él a hazaszeretet.”

Tolna megyében, a Völgységi-dombok között, Kisvejke határában voltunk vendégségben, testvérünknél, Szentes Zoltánnál és családjánál. Ők egy igazi önellátó gazdaságot építettek fel szinte a semmiből. Példamutató munkájukat ismerhetjük most meg közelebbről.  

image-0-02-05-926368de26750974c0aa457c66ffc763a91b616acdcd6d51326b3b61d263b0b3-v1

– Bemutatnád a gazdaságodat?

– 2006-ban vásároltam a gazdaság jelenlegi területének egy részét, majd 2008-ban egy újabb részt, állattartó családi gazdaság megvalósítását tervezve. Elhanyagolt bokros 15-20 évig parlagon hagyott, volt TSZ legelőn kezdtük el feleségemmel, és baráti segítséggel a letakarítási munkálatokat, kerítésépítést, gazdasági épületek építését. Az elképzelésem megvalósulása még messze van. Jelenleg a kb. 50%-os készültséget elértük. Gazdaságunk két lábon áll. Az egyik a juhászat, a másik a méhészet. 2016-ban bővítettük kajszibarackos telepítésével. A jövőben egy utolsó kiegészítésként nyitunk az idegenforgalom felé is.

– Egy ilyen gazdaságot gondolom nem könnyű kézben tartani. Vállalkozásod esetében mi jelenti a legnagyobb kihívást?

– Nehézségek voltak és nehézségek most is vannak. Anyagi szempontból a felvásárlási árakkal való manipulatív játszás teszi egyre kiszámíthatatlanabbá a jövőt. A másik legnagyobb probléma az biztonságtechnikai kérdés. Értem ez alatt a lopásokat, illetve a kóbor kutyák okozta anyagi károkat. Sajnos Magyarországon 6-7 évszázada jelen van a kultúránkba, társadalmunkba beilleszkedni nem tudó és nem akaró társadalmi csoport, akik fittyet hánynak a kölcsönös, békés együttélés szabályaira. Felélik környezetüket, életvitelüknek anyagi alapja nincs, de fél tucatnyi gyerek mellett fél tucatnyi kiéheztetett kutyát is tartanak. Az éhes kutya ott eszik, ahol táplálék van. Itt jövök a képbe Én. Ezek a kutyák eddig minden évben meglátogattak, és jellemzően a fogyasztási szükségleten felül gyilkolnak is. Tavaly így csökkent le egyetlen nap alatt az állományom létszáma a felére. Felelős nincs. Megoldás van, csak településvezetés a jogszabály adta lehetőségeket nem alkalmazza.

desktop18

– Mi az oka annak, hogy ezen a rögös úton jársz? Miért választottad ezt a tevékenységet?

– Egy rendkívül szép, és természeti adottságaiban gazdag ország állampolgárai vagyunk. Boldog vagyok, hogy ez a hazám, hogy itt élhetek. Azon a rögös úton, amit én választottam mindennapos a harc, a küzdelem. A magyar nemzet számára ez nem idegen. Számtalan esetben meg kellett vívnunk a szabadságunkért a harcot. Sosem adtuk könnyen a bőrünket. Nekem ez a tevékenység a szabadságot jelenti. Úgy gondolom, aki a hazáját építi, abban él a hazaszeretet. Bármi lehet a foglalkozásod, ha azzal a hazád értékét növeled, akkor hozzájárultál a nemzeted megerősítéséhez, felemelkedéséhez. Csak erre az alapra építkezhetünk! Azt teszem, amihez értek, amiben tanulmányaimat megélhetem. Ez az életem része.

– A sok munka mellett aktív sportolással is foglalkozol. Hogyan fér bele mindez az idődben?

– Számtalan szituáció van, amikor szükség lehet arra, hogy meg kell védeni önmagam, szeretteim, barátaim. Erre fel kell készülni. Ne legyünk naivak! Ebből a megfontolásból kerestem meg egy edzőt, hogy vállalnál-e a képzésemet. Megkérdezte, hogy miért szeretném ezt. Erre azt válaszoltam: ” Apa és férj vagyok, ha családom bajba kerül, nekem kutya kötelességem, ha kell az életem árán is megvédem őket. Aztán eljön az idő, amikor a fiam kell ugyanezt megtegye értünk. Példát kell mutassak neki.” – elvállalta az oktatásomat.

edzes

– Hogyan kerültél kapcsolatba a Betyársereggel, miért csatlakoztál hozzájuk?

– Engedd meg, hogy hasonlattal élve beszéljek erről. Mindannyian nemzetünk állampolgárai, egy asztalnál ülünk. A gazdaság működik, az emberek dolgoznak, ki-ki a maga tehetségéhez, akaratához képest. Tehát értéket hozunk létre. Ezt az értékhalmazt az asztalra tesszük, ami az étel. Körbe üljük az asztalt, és kezdődik a lakoma. Itt van a probléma gyökere. Három típusú ember lakmározik az asztalnál. Az egyik a munkás. Ő kenyerének egy részét elfogyasztja. A másik, aki csak úgy oda ült az asztalhoz jól lakik és még követeli a másik részét is. A harmadik, aki nem elég mindez, de még asztalt is elakarja vinni. Szerinted ez jól van így? Valakinek rendet kell tenni ebben a káoszban, ha már, akinek ez kötelessége lenne, az fehér botot kapott. Hát így kerültem kapcsolatba a Betyársereggel, amit természetesen barátaimnak is köszönök. Örülök, hogy egy ilyen csapathoz tartozhatom, és igyekszem aktív tagja lenni.

Köszönöm a beszélgetést. Kitartást kívánok a munkádhoz és jó egészséget a családodnak is.

Nagyon köszönöm a jó kívánságaidat!

(Betyársereg)