A Wing Chun Kung-Furól III. rész

Néhány gondolat a Wing Chun Kung Fu elveiről, alapjairól. Próbálunk betekintést adni ebbe a rendszerbe is. A harmadik részben a sajátosságokat hangsúlyozzuk

A rendszer megalkotói már a kialakításánál figyelembe vették az emberi anatómiát. Ezért nem másolja pl. az állatok mozdulatait mert nincs karmunk mint egy tigrisnek, nincs farkunk mint a mesebeli sárkánynak ezért ezekre nem építkezhetünk. Arról nem beszélve hogy az emberi test idővel változik. Vannak olyan stílusok amelyek eleve különleges képességeket, adottságokat igényelnek ,nagyfokú hajlékonyság, nagy testi erő stb. Azonban ezek az idő előre haladtával sajnos változnak, ezért csak egy bizonyos életkorig felelnek csak meg ill. használhatóak. Utána ezek elveszítik a harci értéküket és nem lehet őket kivitelezni hatékonyan.

A Wing Chunt már a megalkotásának pillanatában ezt szem előtt tartva alakították ki, nem igényel különleges testi adottságot . Kizárólag olyan technikákat tartalmaz amelyet bármely korban lévő ember is végre tud hajtani. Nem használ erőre direkt erőt, erőkölcsönzés az ellenféltől jön, nem használ blokkot sem.

wingchun1 (clicks: 4)

Mivel a kiindulási elve az hogy a támadó fizikálisan erősebb, különben nem támadna meg. Azutcai szituációkra általánosságban az a jellemző , hogy a támadó vagy jóval nagyobb fizikai erővel rendelkezik, vagy több támadóval kerülünk szembe ,vagy valamilyen eszköz,(szúró-vágó, sújtó, hideg fegyver) van a támadónál. Ezekben az esetekben ezért nem nyerhetünk pusztán erővel , hanem kizárólag hatékony, gyors technikával.A stílus jellemzően az emberen található gyenge pontokat támadja a legrövidebb úton, amelyeket feledzeni nem lehet, azokat nem védik izmok. Ezért ezen pontok hatékony támadására jóval kisebb erő is elegendő annak a nagyfokú roncsolásához. Ezek a szervek vagy az emberi test hosszirányú szimmetria tengelyén helyezkednek el vagy azok közvetlen közelében vannak. Innen a középvonalas kéztartás is. Mivel ezeket a pontokat kell támadnunk de ugyanakkor a sajátunkat is védenünk. Ez az elv az ú.n. „középvonal elve”. Ebben az esetben teljesen mindegy hogy a támadó egy 140kg súlyú agresszív férfi vagy egy 60kg-os siheder. Tehát az egyik fontos pont a nem feledzhető, gyenge pontok támadása.

A másik fontos jellemző az „egyidejűség elve”. Sok stílus az úgynevezett kétfázisos védekezést oktatja, használja.
Ami azt jelenti hogy egy adott támadást először hárít és utána támad vissza. Ez két fázisban hajtják végre 1.védekezés 2.támadás viszont, amennyiben így reagálunk akkor a támadónak megadjuk az esélyt hogy még a második fázist megelőzve pl. közbe üssön ezáltal akár véglegesen eldöntve egy küzdelem kimenetelét.

A Wing Chun azért hogy ezt a lehetőséget kizárja a támadó elől egy időben hajtja végre a védekezést és a támadást.
A következő részben tovább taglaljuk a rendszer jellemzőit, elveit és mutatunk be olyan speciális gyakorlatokat mint a legendás híres chi sau , /tapadós kezek/ amely által oly híressé tették a Wing Chun rendszerét az egész világon.

Sifu Bagoly Tibor
Hungarian Wah Ngai Wing Tsun President

(A harc művészete – Szent Korona Rádió)