Újabb fiatalt vettek őrizetbe terrorcselekmény előkészítésének gyanúja miatt Franciaországban

Egy újabb olyan fiatalt, egy héten belül a harmadikat vette őrizetbe a francia rendőrség,  aki a gyanú szerint terrorcselekményre készült egy külföldön tartózkodó francia dzsihadista buzdítására.

 

 

A 15 éves fiút szombaton vették őrizetbe Párizs egyik nyugati elővárosában, Rueil-Malmaisonban, s már vádat is emeltek ellene terrorizmus miatt. Egy titkosított dzsihadista felületen hagyott üzeneteiből a titkosszolgálatok arra következtettek, hogy támadásra készül.

A titkosszolgálatok által nyilvántartott fiút korábban már egy másik terrorizmussal kapcsolatos ügyben is megvádolták, és június óta rendőri felügyelet alatt állt, mert az Iszlám Állam dzsihadista szervezet propagandáját hirdette az interneten.

Hasonlóan az előző két letartóztatott fiatalkorúhoz ez a kamasz is kapcsolatban állt Rachid Kassim francia dzsihadistával, akinek neve már egy héttel korábban is felmerült egy radikalizálódott női csoport ellen zajló nyomozás során.

Szombaton egy másik 15 éves fiatalt is letartóztattak Párizsban, aki szintén Kassimon keresztül tájékozódott a dzsihadistákról, és késes támadás elkövetésére készülhetett, és szerda reggel is őrizetbe vettek egy terrortámadásra készülő fiút.

A 29 éves Kassim 2012-ben távozott Franciaországból, hogy csatlakozzon az Irakban és Szíriában harcoló Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezethez. A férfi az utóbbi fél évben számtalanszor buzdította gyilkosságra követőit egy titkosított felületen. A nyomozók szerint többé-kevésbé közvetlenül Kassim lehetett a felbujtó a Párizs környékén élő rendőrházaspár elleni júniusi támadásnál, illetve Jaques Hamel atya júliusi meggyilkolásának esetében is.

Franciaországban 2015 óta több terrortámadást követtek el, amelyekben összesen 238-an vesztették életüket. Manuel Valls francia belügyminiszter vasárnap nyomatékosította: szinte nincs olyan nap, hogy a biztonsági erők ne hiúsítanának meg merényleteket.

Székesfehérváron is csatlakozni akartak az Iszlám Államhoz

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodája terrorcselekmény terrorista csoportban történő elkövetése érdekében megvalósított terrorcselekmény előkészülete bűntette miatt folytat eljárást két gyanúsítottal szemben.

Az alapos gyanú szerint 2014. októberétől 2015. januárjáig a gyakorikerdesek.hu internetes portálon a gyanúsítottak egymással üzeneteket váltottak az Iszlám Állam nevű fegyveres terrorszervezethez való csatlakozás körében. Az egyik gyanúsítottat a másik a csatlakozás módjára és leplezésére vonatkozó tanácsokkal látta el.

Az egyik gyanúsított 2015. januárjában a terrorszervezethez való csatlakozás céljából Isztambulba utazott – a másik gyanúsított szándéka pedig az volt, hogy csatlakozik hozzá, de erre objektív okok miatt nem került sor -, azonban őt Törökországban letartóztatták és Budapestre visszatoloncolták.

Ezen túlmenően az egyik gyanúsított 2016. júliusában egy nyilvános facebook oldalon kommenteket helyezett el, amelyekben terrorcselekmények elkövetését helyezte kilátásba, illetve az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez csatlakozni kívánó személyeknek segítséget kínált.

A Székesfehérvári Járásbíróság nyomozási bírája a 2016. szeptember 9. napján megtartott ülésen mindkét gyanúsított előzetes letartóztatását rendelte el, figyelemmel arra, hogy szökésüknek vagy elrejtőzésüknek veszélyére tekintettel vagy más okból megalapozottan feltehető, hogy az eljárási cselekményeknél jelenlétük másképp nem biztosítható. Az előzetes letartóztatás végrehajtását az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben rendelte végrehajtani.

A bíróság végzése nem jogerős- Írja a Székesfehérvári Törvényszék Sajtóosztálya.

(Idegen áradat-SZKR)