A Wing Chun Kung-Furól I. rész

A következő sorozatban a kung-furól, pontosabban a Wing Chunról próbálunk egy átfogó képet adni a Szent Korona Rádión. A történetével kezdünk, majd rátérünk a magyarországi képviseletére, aztán technikai alkalmazásokkal folytatjuk.

A Wing Chun egy tradicionális dél-kínai kung-fu stílus. A kialakulásának története az 1700-as évekre tehető. A Wing Chun-t rendszert egy Ng Mui nevű apáca alapította. A legenda szerint a mesternő a kígyó és a daru küzdelmét figyelte meg és a látottak inspiráló hatására egy új, ekkor még névtelen harci rendszer alapjait fektette le.

Elve az volt, hogy csak az élő harcban alkalmazható technikákat tartotta meg. Fontos megjegyezni, hogy eközben szigorúan figyelembe véve, végig szem előtt tartva az ember adottságait és az emberi anatómiát. Az általa ismert kung fu stílusokból összegyűjtötte a leghatékonyabb technikákat és azokat új harci módszer szerint alkalmazta. A látványos és kevésbé használható elemeket elhagyva egy új „sallagmentes” harci rendszert létrehozva, amit több generáción keresztül kizárólag titokban tanítottak.

A rendszer a nevét az apáca tanítványáról a rendszer örököséről Yim Wing Chun-ról nevezte el annak férje, aki a rendszer későbbi őrzője lett. Kizárólag „családon” belül maradt, több generáción keresztül. A családfában szerepel több kiemelkedő képességű mester, többek között a “kungfu királyának” nevezett Leung Jan Fatshan tartományból. Nevét arról kapta hogy számtalan kihívója volt és végig veretlen maradt. Neki volt a legtehetségesebb tanítványa Chan Wah Sun, “a nagyerejű”. Innen ered a Wah Ngai Wing Chun elnevezés, ami a nevét viseli. Chan Wah Sun mester egyik tanítványa Yip Man nagymester volt, aki elsőként nyilvánosan kezdte el tanítani a rendszert Hong Kong-ban.

Bruce-Lee (clicks: 184)

Tanítványai között volt a filmsztárrá vált Bruce Lee is, akinek szerepe volt abban, hogy a Wing Chun neve világszerte ismertté vált!

A Wah Ngai Wing Chun az első, legrégebben bejegyzett harcművészeti egyesület Kínában. Ebben az évben 111 éve hogy megalakult. Névadó nagymestere a néhai Chan Wah Sun volt Kína Fatshan tartományából.

A stílus jelenlegi vezető nagymestere Sijo Leung Kwok Wah.

A nagymester többek között az alábbi címek birtokosa:
-Hong Kong örökös bajnoka
-A Guangdong Harcművészet Sport Club Harcművészet Tanácsadója
-Állandó tagja Dél-Észak Harcművészeti Egyesület
-Állandó tagja Hong Kong sárkány és oroszlán Egyesület
– Állandó tagja Hong Kong Chin Woo Atlétikai Szövetség
– Állandó tagja Hong Kong Wing Tsun Egyesület, stb

Kínában és Ázsiában a hadsereg, rendőrség, biztonsági szolgálatok, speciális alakulatok, kommandók kiképzési anyaga a hatékonysága és alkalmazhatósága miatt. A harci rendszer hatékony, dinamikus, gyors. Mellőzi a fölösleges mozdulatokat. Logikus, intelligens, kellő gyakorlással és gondolkodással bárki számára könnyen elsajátítható.

Nem véletlen, hogy a  világon különleges alakulatok kiképzési anyagának részét képezi. Bátran állíthatjuk, hogy a világ leghatékonyabb pusztakezes harci rendszere, melyet szakmai, oktatási háttere tökéletesen alkalmassá és célszerűvé tesz professzionális katonai egységek, rendőrök, testőrök, személy- és vagyonőrök, más különleges egységek számára.

Kungfu2 (clicks: 21)

Jelenleg a Wah Ngai Wing Chun rendszerének oktatására a Hong Kong-i nagymesteren kívül két személy kapott jogosultságot a világon. Egy mester Japánban és egy Magyarországon.

A magyarországi Wah Ngai Wing Tsun Egyesület vezető elnöke Sifu Bagoly Tibor, aki a nagymester személyes tanítványa. Ő vele fogunk megismerkedni a következő részben.

(A harc művészete – Szent Korona Rádió)