Ne piszkáld a medve bajszát – orosz visszavágó a szankciókért

A The Washington Post című amerikai lap szerint Oroszország zaklatja az amerikai nagykövetségek diplomatáit, azok családtagjait, és nemcsak Moszkvában, hanem szerte Európában, amiért Amerika szankciókat erőltetett Oroszországra.

 

A lap terjedelmes cikkben számolt be hétfői számában az amerikai külügyminisztérium egyik – meg nem nevezett – szóvivőnőjére hivatkozva arról, hogy John Kerry külügyminiszter már kéréssel fordult az orosz elnökhöz, Vlagyimir Putyinhoz, hogy állítsa le a gyakorlatot.

A szóvivőnő közlése szerint a gondok két esztendővel ezelőtt kezdődtek, azt követően, hogy az amerikaiak szankciókat erőltettek Oroszországra az ukrán válság okán.

A The Washington Post idézi az Oroszországban és európai fővárosokban akkreditált amerikai nagykövetek minapi washingtoni értekezletét, ahol a diplomaták arról panaszkodtak, hogy az orosz titkosszolgálat emberei állandóan zaklatják őket és a munkatársaikat.

Rutinszerűen követték a diplomatákat és családtagjaikat, hívatlanul megjelentek fogadásaikon vagy egyéb rendezvényeiken, és riportereket fizettek le azért, hogy negatív történeteket írjanak róluk. Néhány legutóbbi akció azonban – a Post szerint – túllépett a határon, és bűnügynek is minősíthető.

A washingtoni lap munkatársa, Josh Rogin azt írja, hogy olvasott olyan nagyköveti jelenéseket, amelyekben diplomaták arról számolnak be: oroszok törtek rájuk éjnek évadján a lakásukban, összetolták a bútorokat, vagy bekapcsolták a televíziót, majd távoztak. Az egyik diplomata jelentése szerint egy hívatlan éjjeli orosz látogató még oda is piszkított a nappali szőnyegére.

Moszkvából, ahol gyakoribbak és tartósabbak a zaklatások, azt jelentették haza a diplomaták, hogy például rendszeresen kiszúrják az autóabroncsaikat.

Michael McFaul volt moszkvai nagykövet arról írt az egyik jelentésében, hogy orosz kormány által fizetett tüntetők üldözték, iskolába igyekvő gyermekeit pedig az orosz titkosszolgálat emberei követték.

Nem újdonság…

A The Washington Post megjegyzi: az ilyesfajta zaklatás nem teljesen újdonság: Barack Obama amerikai elnök kormányzatának első ciklusában az orosz titkosszolgálat betört az amerikai nagykövetség katonai attaséjának otthonába Moszkvában, és megölte az attasé kutyáját.

Erőteljesebb “törődés”

Az ukrajnai válság kirobbanása, azaz 2014 óta azonban megsokszorozódott az amerikai diplomaták zaklatása és erőteljesebbek, láthatóbbak lettek az orosz titkosszolgálat megfigyelői akciói is – írja a lap, és hangsúlyozza, hogy mindezt John Kirby, az amerikai külügyminisztérium szóvivője is megerősítette.

Kirby azt is elmondta a lapnak, hogy e gondokat felvetették orosz partnereiknek is, méghozzá a legmagasabb szinten. Kerry külügyminiszter márciusban Vlagyimir Putyinnak is felvetette ezt, az orosz elnök azonban semmiféle ígéretet nem tett a panaszok orvoslására.

Visszavágó a szankciókért

A lap megszólaltatja Norm Eisent, az Egyesült Államoknak a Cseh Köztársaságban akkreditált nagykövetét is.

Eisen azt állítja, hogy egész Európában ezt tapasztalják az oroszok részéről, és szerinte ez visszavágás az Ukrajna miatti nyugati szankciókért.

Kiképzés a diplomatáknak

Az amerikai külügyminisztérium több válaszintézkedést hozott, a többi között például speciális kiképzésben részesíti diplomatáit, hogy megfelelően kezelni tudják az ilyen jellegű zaklatásokat. Az európai és eurázsiai ügyekért felelős Victoria Nuland helyettes külügyi államtitkár vezetésével pedig rendszeresen tárcaközi értekezleteket tartanak, hogy ezeket az incidenseket számba vegyék, és választ adjanak rájuk.

A The Washington Post megkereste a washingtoni orosz nagykövetséget, amely hosszas közleményben reagált, és – a Post szerint – hallgatólagosan elismerte a zaklatások tényét, de azokat az Egyesült Államok provokációival és az Egyesült Államokban szolgálatot teljesítő orosz diplomatákkal való rossz bánásmóddal magyarázta.

(MTI-Szent Korona Rádió)