(Videó!) Filmfelvételeket vetítettek a terrorcselekménnyel vádolt férfi tárgyalásán

Helyszíni felvételeket vetítettek le a tavaly szeptemberben a röszkei közúti határátkelőhelyen történtek miatt terrorcselekmény bűntettével vádolt, Cipruson élő szíriai férfi tárgyalásán hétfőn a Szegedi Törvényszéken.

 

 

Az eseményeket több kamerával is rögzítette a rendőrség. Az átkelő épületének tetejére telepített kamera felvételei szerint a vádlott szeptember 16-án 13.40 körül jelent meg a kapuval lezárt átkelő vajdasági oldalán, ahol akkor már sok százan gyűltek össze.

Húsz perc múlva a várakozók elkezdték rángatni a kerítést és többen fölmásztak a kapura. Az emberek egyre idegesebbé váltak, műanyag palackokat és más tárgyakat kezdtek dobálni a sorfal felé, a rendőrök erre könnygázzal válaszoltak.

Miután kinyílt az utat elzáró kapu, a rendőrök – folyamatos dobálás közepette – igyekeztek visszacsukni. Ekkor közvetlenül a pajzsos rendőrök előtt megjelent a vádlott, aki egy idő után megafont a kezébe véve kezdett el beszélni az emberekhez. A videofelvételen látszik, hogy hosszan szól az emberekhez, és közben többször is a rendőrök felé mutat.

Miután a vádlott kijelentette, hogy a rendőrségi tolmáccsal nem hajlandó beszélni, a Készenléti Rendőrség egyik helyszíni parancsnoka tárgyalt vele, aki elmondta, a határ le van zárva, csak a tranzitzónán keresztül léphetnek magyar területre.

A rendőröknek később sikerült visszazárniuk a kaput, de csak folyamatos vízágyú- és könnygázhasználattal tudták visszatartani az embereket, akik eközben a vajdasági oldalon tüzeket is gyújtottak. A felvételen látszik, hogy a vádlott közvetlenül a kerítésnél állva dobálta a rendőröket, a tanúk feltételezése szerint legalább egyszer a közeli vámmentes bolt épületéből kibontott téglával.

A vádlott az elsők között volt, aki magyar területre lépett, miután fél hat előtt a kaput ismét kinyitották, és ő volt az, aki a rendőrsorfal előtt letett két gyereket is. Néhány perccel később megkezdődött a tömegoszlatás, visszaszorították a tömeget a vajdasági oldalra, ahol néhány perc múlva a vádlott is föltűnt.

A rendkívüli biztonsági intézkedések között megtartott tárgyaláson a lábbilincsben, csuklyát viselő fegyőrök által elővezetett vádlott arra hivatkozott, hogy csupán nyugtatni próbálta az embereket. A férfi azt állította, nem a rendőröket dobálta, hanem egy afgán férfit, akivel összeszólalkozott.

Nagy Andrea tanácsvezető bíró közölte, a tárgyalás szeptemberben tanúvallomások ismertetésével folytatódik, az ügyben előreláthatólag októberben hirdethet határozatot a bíróság.

(MTI-Idegen áradat-SZKR)