Melilla: migránsok rohamozták meg a határkerítést

Több mint száz migráns rohamozta meg vasárnap Marokkó felől a Melilla észak-afrikai spanyol enklávé körül felhúzott, hat méter magas határkerítést, és közülük mintegy harmincnak sikerült a városba jutnia – közölte Irene Flores, a helyi hatóságok egyik szóvivője.

 

 

Becslések szerint közel százhúszan próbáltak meg átmászni a kerítésen, az év eleje óta ez a tizedik hasonló, nagyobb migránscsoportot érintő incidens. A spanyol enklávék, Ceuta és Melilla európai uniós területek Észak-Afrikában, és minden évben több ezren próbálnak meg illegálisan bejutni.


 

 

Kizárólag ebben az évben több mint húszezren próbáltak meg átmászni a szögesdróttal ellátott magas kerítésen, hogy Melillába jussanak, közülük többen megsérültek. Vannak, akik a Földközi-tenger felől próbálják meg megközelíteni az enklávét, közülük sokan vízbe fulladtak. Január óta mindössze ötven migránsnak sikerült az enklávé területére lépni. A hatóságok egy ideje megerősítették jelenlétüket az enklávé Marokkó felőli oldalán.

A spanyol biztonsági erők legtöbb esetben az azonnali visszaküldés gyakorlatához folyamodnak. Eszerint azoknak a migránsoknak, akiknek nem sikerül teljesen átlépni a határt, esélyt sem adnak arra, hogy a nemzetközi humanitárius jog értelmében menedékkérelemért folyamodjanak, hanem azonnal kitoloncolják őket.

(mno.hu-Idegen áradat-SZKR)