Megegyezés született a közös európai uniós határ- és parti őrség felállításáról

Megegyezés született a közös európai uniós határ- és parti őrség felállításáról az Európai Bizottság, az Európai Parlament és a tagállamok szakminisztereit tömörítő tanács között, megnyitva az utat az előtt, hogy már a nyáron felálljon a megerősített, uniós határőrizeti ügynökség – közölte az Európai Bizottság szerdán.

 

A bizottság úgy fogalmaz, hogy a közös európai határ- és a parti őrség a “hiányzó láncszem” Európa külső határainak védelméhez, hogy az emberek az unióban továbbra is szabadon élhessenek és mozoghassanak, valamint elősegíti, hogy a schengeni övezet ismét rendesen működhessen, véget vetve az ideiglenesen visszaállított belső határellenőrzéseknek.

A tájékoztatás szerint a leendő ügynökség a Frontex és az uniós tagállamok erőforrásait egyesíti. Tagállami felajánlások alapján bármikor rendelkezhet 1500 fős személyi állomány és eszközök mozgatásáról, a szükségesnek ítélt területekre történő átcsoportosításáról, mégpedig legfeljebb 10 napon belül.

A tagállamok továbbra is megőrzik hatáskörüket és szuverenitásukat határaik ellenőrzésére, szükség esetén azonban a határ- és parti őrség támogatást nyújthat számukra, nehézség esetén időben be tud majd avatkozni, nem csak akkor, amikor már késő – hangsúlyozta a brüsszeli testület.

Ilyen esetben, vagy tagállami kérés alapján a brüsszeli bizottságnak joga lesz a határőrizeti egység telepítésére egy adott határszakaszra, az új határrendészeti alakulat és parti őrség igazgatási testületének ajánlása alapján.

Kiemelték: az új ügynökségnek arra is lesz joga, hogy ha hiányosságot észlel, felszólítsa a tagállamokat a problémák orvoslására, s közbelépjen, ha ez nem történik meg időben.

Megállapodás született arról, hogy összekötő tisztek felügyelik valamennyi EU-tagállam külső határát. Egy összekötő tiszt akár négy, földrajzilag egymáshoz közel fekvő országban is végezhet ellenőrző feladatot.

A bizottság tájékoztatása szerint az ügynökség feladatai között szerepel a migrációs áramlások nyomon követése, a gyenge határőrizeti pontok azonosítása, valamint az, hogy válaszintézkedéseket hajtson végre, amikor az EU valamely külső határát veszély fenyegeti. Részt vesz az illegálisan érkezett migránsok visszaküldésében a származási országukba, de nem vállal szerepet a tagországok közötti visszaküldési mechanizmusban.

(MTI-Idegen áradat-SZKR)