Készüljünk a legrosszabbra! Több ezer migráns ostromolhatja határainkat heteken belül

A nemzetközi sajtó már arról cikkez, hogy ezúttal itt ismétlődhetnek meg a Görögországban tapasztalt konfliktusok, mert rövid időn belül több ezer menekült torlódhat fel a magyar határ előtt a Röszkével szomszédos Horgos mellett, amit az itt táborozó menekültek kis Idomeninek hívnak.

Annak a görög falunak a neve ez, amely mellett a közelmúltban számoltak fel egy tábort az ottani hatóságok, és ahonnan az itteni migránsok egy része érkezett.

Sem Magyarországhoz, sem Szerbiához nem tartozik a két határszakasz közti senkiföldje. Itt már állnak a migránsok sátrai. A menekültek bejárnak a jórészt magyarok lakta szerb Horgosra, ainek a falubeliek nem örülnek.

Félünk tőlük, nyitott ablaknál már nem is merek aludni. Fogalmam sincs, mi lesz, ha újra sokan lesznek, olvasom a híreket, hogy egyre többen jönnek. Nem tudom, mire számíthatok tőlük – dőlt a panasz az egyik helyi lakosból.

Az üzletek eladói már szinte arcról felismeri a migránsokat, akik rendszeresen visszajárnak.

– Jönnek, bevásárolnak, elképzelni sem tudom, honnan lehet ennyi pénzük, mert olyanokra telik nekik, amikre nekem nem. Nem vagyok nyugodt, ha egyszerre többen bejönnek az üzletbe. Lopni még nem loptak, de azért megyünk utánuk, amíg vásárolnak, hogy ne is tegyék – mondták egymás szavába vágva izgatottan az eladók.

665b623f-8440-41f8-ac9c-d89bb1ce474b (clicks: 1)

 

Bús Mátyásnak, az autószerelő-műhely vezetőjének nem gyűlt még meg a baja a menekültekkel.

– Volt, hogy az ablakom alatt aludtak, meg szétdobálják a szemetet, más gond viszont egyelőre nem volt velük. Mindenesetre figyelem a híreket – mondta a férfi.

 

Bús Mátyás figyeli a híreket, egyelőre még nem húzták ki nála a gyufát a menekültek /Fotó: Fuszek Gábor
(clicks: 3) Bús Mátyás figyeli a híreket, egyelőre még nem húzták ki nála a gyufát a menekültek /Fotó: Fuszek Gábor

Nem osztogatják a befogadotti státuszt

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2016-ban eddig 7182 menekült érkezett, közülük 39 ember kapott menekültstátuszt, 109 oltalmazotti státuszt, 4-en pedig befogadotti státuszt.

Tavaly egész évben 177 135 menekült érkezett az országba (a legtöbben, 109 175-en július–szeptember között), összesen hat embert fogadtunk be Magyarországra.

(blikk.hu-Idegen áradat-SZKR)