(Videók!) Robbanás rázta meg Isztambult – 11 halálos áldozat

Robbantottak kedd reggel Isztambulban, a merényletben 11-en meghaltak és 36-an megsérültek. A célpont egy rendőrségi busz volt a török város központi részén fekvő Vezneciler nevű negyedben. A távirányítású robbanószerkezet akkor lépett működésbe, amikor a rendőrségi busz áthaladt a környéken, a reggeli csúcsforgalom idején, a közismert Fedett Bazártól nagyjából egy kilométerre.

Ismeretlen támadók autóba rejtett bombával felrobbantottak egy rendőrségi buszt Isztambul központjában, a Vezneciler metróállomásnál kedden reggel, jelentette a török állami média és a CNN.  A merénylet az egyik legnépszerűbb látnivalótól, a Fedett Bazártól egy kilométerre történt.

A legfrissebb információk szerint tizenegyen meghaltak és harminchatan megsérültek. A halálos áldozatok között négy civil is van. „Három sérült állapota súlyos” – mondta Vasip Sahin, Isztambul kormányzója a helyszínen.

11 halálos áldozata van a merényletnek
(clicks: 1) 11 halálos áldozata van a merényletnek

A robbanás után lövéseket is hallani lehetett, de ezt az információt hivatalosan még nem erősítették meg.

Az MTI megkeresésére az isztambuli főkonzulátuson azt mondták, hogy a legutóbbi hivatalos tájékoztatás szerint a halottak török állampolgárok.

A közelben lévő üzleteket és autókat megrongálta a detonáció. Az épületeket kiürítették, a környéket lezárták a rendőrök. Egy egyetemi épületben is komoly károk keletkeztek, az álmennyezet több helyen leszakadt, az ablakok betörtek. A tanítás átmenetileg szünetel.


 

Az egyik közelben lakó, így látta a robbantást:

 

Később a helyszínen megsemmisítettek egy gyanús csomagot, az ellenőrzött robbantásra a közeli dzsámiból figyelmeztették az embereket. Egy helikopterrel és egy drónnal is figyelik a területet.

Recep Tayyip Erdogan török elnök meglátogatta a kórházba szállított sebesülteket. Az államfő elítélte, és „megbocsáthatatlannak” minősítette a merényletet, úgy fogalmazott: “az ítéletnapig folytatjuk a terrorizmus elleni küzdelmet. Támadásra bárhol, bármikor sor kerülhet, fel kell rá készülnünk és meg is teszünk minden óvintézkedést, hogy a minimálisra szorítsuk a fenyegetést”

Az elmúlt hónapokban Isztambult és a török fővárost, Ankarát legalább hatszor érte terrortámadás. A legutóbbi május 12-én volt Isztambul ázsiai részén, a külvárosban. Akkor nyolcan sérültek meg.

A támadásért egyelőre senki sem vállalta a felelősséget.

 

Az RT felvétele a robbantás utáni zűrzavarról:

 

A külügy nem tud magyar sérültekről

A robbantással kapcsolatban a tartományi egyezségügyi igazgatóság megerősítette, hogy sem a sebesültek, sem az áldozatok között nem tudnak magyar állampolgárról – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) az MTI-vel.

A sebesülteket az isztambuli Cerrahtepe, Haseki, Capa és Samatya kórházakban ápolják – áll a tárca közleményében.

Az isztambuli főkonzulátuson korábban azt mondták, hogy a legutóbbi hivatalos tájékoztatás szerint a halottak mind török állampolgárok.

Őrizetbe vettek négy embert

A robbantások után őrizetbe vettek 4 embert, azt azonban egyelőre nem tudni, hogy a támadók közé tartoznak-e.

Az elfogott embereket a török hatóságok annak az autónak a bérlésével hozzák összefüggésbe, amelybe a robbanószerkezetet rejtették, közölte az Anadolu török állami hírügynökség.

(index.hu-live leak-twitter-Idegen áradat-SZKR)