Illegális bevándorlók követelőztek Békéscsabán

Lepedőkre írt feliratokkal követelte szabadon bocsátását mintegy hetven menedékkérő a békéscsabai Menekültügyi Őrzött Befogadó Központban (MÖBEK) – közölte a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság hétfőn.

Mint a police.hu oldalon írják, a migránsok sérelmezik a megítélésük szerint lassú ügyintézést, illetve azt, hogy óvadék ellenében nem kerülhetnek szabadlábra. A 165 tiltakozó többsége magát pakisztáninak mondó férfi.

Bakondi György elmondta: a Békés megyei táborban 70 migráns a késő délelőtti órákban engedetlenségbe kezdett, és agresszívan léptek fel. Mintegy harmincan leültek az intézmény udvarán, ahol szabadon bocsátásukat követelik. A migránsok azt akarják, hogy gyorsítsák meg ügyeik intézését, valamint bocsássák őket szabadon óvadék ellenében.

Az ügyintézés átlagosan 30-34 nap, ennél gyorsabban ez nem megy.

A magyar jogszabályok szerint arra sincs mód, hogy szabadon bocsáthassák az őrzött migránsokat – fejtette ki, hozzátéve: a kormány sem hazai, sem külföldi zsarolásnak nem enged.

A belbiztonsági főtanácsadó felidézte: az országban három őrzött befogadó központ működik: az egyik Békéscsabán, a másik Nyírbátorban, a harmadik Kiskunhalason.

 


A múlt héten Kiskunhalason tiltakoztak csoportokban verődve a migránsok több napon keresztül. Itt fizikai erőszak is történt: kedden az egyik afgán migráns társa füléből kiharapott egy darabot.

Bakondi György tudósítása szerint Békéscsabán a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, a menekültügyi hivatal és a rendőrök próbálják visszaállítani a rendet. Az ott lévő erők fenntartják a rendet és a közbiztonságot Békéscsabán – hangsúlyozta a főtanácsadó.

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság hétfő délután a police.hu-n is azt írta: kora délután a menekültügyi őrizetesek befejezték a tiltakozásukat, eltették azokat a lepedőket, amelyekre felírták követeléseiket. A központban és Békéscsabán továbbra is nyugalom van – tették hozzá.

(MTI – Idegen Áradat – SZKR)