Mi a gond a “határvédelemmel” avagy parasztvakítás csúcsra járatva

A címben szereplő kérdésre az a legegyszerűbb válasz, hogy gyakorlatilag nincs határvédelem. Ami van, az nem más, mind rendőrségi, azaz rendészeti feladatokra bevetett különbféle, honvédségi alakulatok.

Nagy sikere van azoknak a videóknak és egyéb kormányzati propaganda-anyagoknak, amik arról tudósítanak, hogy “hermetikusan” lezárta a Magyar Honvédség és a Rendőrséggel együtt a határt. A legújabb videó címe is: “Magyarország továbbra is minden eszközzel megvédi a határokat.”

A valódi határvédelem továbbra sincs megoldva. Tekintve, hogy a honvédség jelenleg rendészeti feladatokat lát el, nem határvédelmet. Mit is jelent ez? Átjön valaki a műszaki akadályon, azt elfogja, majd táborokba viszik utána és/vagy eljárás indul ellene. Nem kerülhet sor fegyverhasználatra, nem lőheti le a határsértőt, de még csak figyelmeztető lövést sem adhat le.

A fentiből következik, hogy teljesen mindegy, hogy BTR-rel, T-72-sel, BAT2-vel, vagy mivel járőröznek, mert úgysincs semmi funkciója ezeknek ebben a szituációban. Rendben, a BAT2-vel legalább gyorsan lehet ásni, és különbféle műszaki akadályokat létesíteni… Egyébként meg terepjáróval, lóval és gyalog kellene járőrözni, mert a többi csak benzinpazarlás, illetve parasztvakítás a polgárnak, hogy mennyire megvédjük a határt.

Elriasztja vajon ez a sok technikai eszköz a határsértőket? Kötve hiszem: olyan régiókból jönnek a betolakodók, ahol jóval komolyabb haditechnikával néztek naponta farkasszemet, ahol nem csak mutogatták őket, hanem használták is. A másik fő érv, hogy pontosan fel vannak világosítva a migráns simogató szervezetek és az embercsempészek által, hogy melyik országban mi éppen az aktuális jogi szabályozás, így tisztában vannak azzal is, hogy csak dísznek vannak a katonák kivezényelve.

Kis kitérő: a Magyar Gárdát és a nemzeti oldali “félkatonai” szervezeteket azzal vádolta folyamatosan a kormány, hogy nem jelentenek megoldást a problémára, csak “masíroznak”, és igazából csak  a hangulatkeltésre jók. Ez micsoda akkor, ha nem csak “masírozás” és “hangulatkeltés”?

A különleges erők meg mit keresnek pótrendőrként a határon, hummerrel feszítve? Ez valami vicc, vagy inkább sírjunk rajta? Értem én, hogy gyakorolják a járőrözést, mintha valódi műveleti területen lennének, de szerintem pár nap után ez nekik is unalmas. Ez inkább azt mutatja, hogy gyakorlatilag nincs honvédség, nincs bevethető erő, mert már minden alakulat rendeltetésétől függetlenül a határon van.

Az erő nem fokozható. Nem látni az áradat végét, azt, hogy meddig kell fenntartani a határzárat, ne adja Isten, újabb szakaszokat kell lezárni. Ezért találnak ki olyan abszurditásokat, hogy majd (többnyire cigány) közmunkásokat, szó szerint pár napos kiképzéssel küldenének a határra.

Nincsenek meg a szolgálatteljesítés hosszútávú kritériumai. A családdal való kapcsolattartás, a higiénis körülmények, a pihenőhelyek, vagy a fedett pihenők. Még vízhatlan esőkabát sincs. (Lásd a mai indexes cikk, amit ezúttal csak megerősíteni lehet.) Persze a fenti videó nagyon szép, de beszédesebb ez a kép, ami nem más, mint egy pihenőhely, amit a katonák/rendőrök maguk eszkábálták össze:

Piheno (clicks: 31)

Nem véletlen, hogy volt önálló Határőrség, és vannak, akik ezt szorgalmazzák.

A fenti eszmefuttatás véletlenül sem a szolgálatot teljesítő katonák és rendőrök ellen szól! Ellenkezőleg, őértük íródtak leginkább, hogy megfelelő körülmények között, megfelelő jogosítványokkal és hatáskörökkel tudják végezni a valódi határvédelmet. Az ő áldozatkészségük nagyságából nem vonnak le a fenti megállapítások, hanem még növelik is azt.

(Barcsa-Turner Gábor – Militarizált Övezet)