Vallási vezető repítette magát levegőbe egy játszótéren, a pakisztáni Lahoreban (+videó)

A pakisztáni Lahore egyik játszóterén 20 kilogrammos tűbomba robbant, 70 ember halott, a sebesültek száma időközben 340-re emelkedett. A tálibok öngyilkos merénylője vallási tanító volt.

 

 

 

A húsvét vasárnap estéjén a családokkal teli parkban elkövetett véres tálib merényletet követően a halálos áldozatok száma 70-re emelkedett. Köztük 25 gyermek van és hét nő, közölte a város körzetének rendőrfőnöke, Mohammad Iqbal, a német Sajtó-ügynökséggel hétfőn.

A merénylő is életét vesztette. Hozzávetőlegesen 340 ember sérülhetett meg, közölte Deeba Shahnaz Akhtar, Punjab tartomány Mentőhatóságának egyik szóvivője. A merénylő egy játszótér közelében repítette magát a levegőbe.

Hivatalos adatok szerint körülbelül 20 kilogramm robbanóanyagot robbantott fel. A tér az év egyik első meleg éjszakáján különösen látogatott volt. Szintén sok keresztény család volt ott jelen, hogy a húsvétot ünnepeljék. Rendőrségi jelentések szerint 15 keresztény volt az áldozatok között. A tettest időközben egy 28 éves Dél-Punjabból származó férfiként azonosították.

Sajtóbeszámolók szerint tanár volt egy vallási iskolában. A toborzását a pakisztáni Jamaat ul-Ahrar Tálib-csoport végezte.

„Azért vittük véghez a lahorei merényletet, mert keresztények a célpontjaink” – közölte Ehsanullah Ehsan, a Jamaat-ul-Ahrar radikális Tálib-csoport szóvivője, hétfőn az AFP Hírügynökségnek.

 

Ehsanullah-Ehsann
(clicks: 5) A kép baloldalán Ehsanullah Ehsan

 

A csapás megtörte az életet a hétmilliós városban. Egy háromnapos gyászt rendeltek el. Iskolák maradtak zárva, hétfő reggel alig volt közlekedés.

Nawaz Sharif miniszterelnök reggel meglátogatta az áldozatokat a klinikákon. Szót emelt amellett, hogy eltemessék az ellenségeskedést a társadalmon belül, és hogy erővel lépjenek fel a terrorizmussal szemben. Amióta 2014 decemberében pakisztáni tálibok egy hadsereg által működtetett iskolában Peschwarban 136 gyermeket megöltek, a hadsereg a műveleteit a szélsőségesekkel szemben masszívan kiterjesztette.

A terrorizmusnak megtörik a gerincét, ismétli a Hadseregfőnök és -szóvivő. A csapások és áldozataik száma 2015-ben szintén erősen visszaesett. Ugyanakkor egyedül az elmúlt két hónapban három nagy merénylet volt.

A keresztény kisebbség Pakisztánban csupán 1,6 százalékát teszi ki a hozzávetőlegesen 200 Millió lakosnak. Egy hónappal ezelőtt Lahoreban templomok ellen elkövetett két öngyilkos merényletben 17 embert öltek meg. A támadások keresztények ezreinek lázadásához vezettek, akik a hatóságokat azzal támadták, hogy nem tesznek eleget a védelmük érdekében.

A legfrissebb merénylet a vallások eddig is feszült viszonyát csak tovább terhelheti. Pakisztán kormányfője Nawaz Sharif elítélte a cselekedetet és hozzátette, „fájdalmat és bánatot érez az ártatlan életek fájdalmas elvesztése miatt”.

Raheel Sharif Hadseregfőnök bejelentette, hogy a felelősöket meg fogják büntetni. India kormányfője Narendra Modi felhívta kollégáját Sharifot, hogy együttérzéséről és támogatásáról biztosítsa. Az ENSZ főtitkára Ban Ki-moon a pakisztáni Húsvét vasárnapi merényletet a „terrorizmus rémes felvonásaként” elítélte. A felelősöket meg kell büntetni, nyilatkozta vasárnap New Yorkban. Egyúttal felszólította a többségében muszlim ország kormányát, minden polgára, beleértve a vallási kisebbségek megvédésére.Az EU, az Egyesült Államok és a Vatikán is elítélték a merényletet.

A Jamaat-ul-Ahrar Tálib-csoport különösen aljas támadásokért felelős Pakisztánban. Az elmúlt év márciusában a Terrorszervezet bombarobbantásokat intézett keresztény templomokkal szemben Lahoreban. Legalább 15 ember vesztette akkor életét és hozzávetőlegesen 70-en sérültek meg.

2014-ben több merénylet volt, többek között egy politikai párt ellen is. A Jamaat-ul-Ahrar 2014-ben vált le a Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP)-ról, később azonban ismét csatlakoztak hozzájuk.

 

Kövesse Facebook oldalunkat!

(DG – NB – Idegen áradat – SZKR)