Németország: saját lakásában gyilkolták meg a migránsvédő iráni professzort

Az eredmény: az afgán betolakodót nem hatotta meg a vendégszeretet

Több alkalommal felkínálta otthonát a migránsoknak egy német középiskolai matematika tanár. Egyik nap, miután nem ment be dolgozni, felismerhetetlenségig szétroncsolt koponyával a pincében találtak rá.

 

 

A diákok nagy kedvence volt az az 55 éves iráni professzor, aki egyik nap nem jelent meg a munkahelyén a Hannoverhez közeli festői Celle városkában. Munkatársai elmentek hozzá, látták autóját a ház előtt, de a szobák üresek voltak, kivéve a vérnyomokat, amik a pincébe vezettek. Ott találták meg vérbe fagyva barátjukat és munkatársukat. Az eset mindenkit sokkolt, a diákokat, az iskolát és a környéket egyaránt.

 

Mehdi Hushmand professzor saját meggyőződésének áldozata lett
(clicks: 14) Mehdi Hushmand professzor saját meggyőződésének áldozata lett

 

A rendőrség sokáig csak annyit közölt a gyilkossággal kapcsolatban, hogy a nyomozás érdekében nem hoznak nyilvánosságra részleteket. A Bild azonban lehozta, hogy az egyedül élő Mehdi Hushmand előszeretettel támogatta és segítette a migránsokat.

Bár korábban már reppentek fel hírek, hogy házának felújítását lengyel vendégmunkások végezték, a professzor viszont elégedetlen volt a munkával, sokat panaszkodott az iskolában, hogy becsapták, ám a Bild szerint a rendőrség nem talált arra vonatkozóan nyomot, hogy a lengyel vendégmunkások végeztek volna vele. A professzor kívánsága az volt, hogy szülőföldjén temessék el, így a helyi közösség gyűjtésbe kezdett, végül sikerült annyi pénzt összeszedni, hogy ki tudták szállítani Teheránba.

 

Az eredmény: az afgán betolakodót nem hatotta meg a vendégszeretet
(clicks: 16) Az eredmény: az afgán betolakodót nem hatotta meg a vendégszeretet

 

A nyomozók így azon a szálon indultak el, hogy Mehdi Hushmand önkéntes tolmácsként rendszeresen járt a migránsközpontokban, takarókat, élelmiszert, kellékeket vásárolt, segített, ahol tudott – hiszen ő maga is így érkezett egykor Németországba. Sőt, össze is barátkozott a migránsokkal, saját házát ajánlva fel átmeneti megoldásként.

Több hír szerint így találkozott gyilkosával is, aki végül februárban hidegvérrel végzett vele. Az afgán „menekült” még decemberben érkezhetett Európába a görög-balkán vonalon. A feltételezések szerint vita támadt a professzor és a bevándorló között, ez vezetett végül az erőszakhoz, mely során egy kemény tárggyal, talán egy feszítővassal ütötték agyon a tanárt.

Végül március 16-án a rendőrség letartóztatott egy 58 éves férfit, akit a gyilkossággal gyanúsítottak, ám származásáról nem adtak ki információkat. Elképzelhető, hogy ha nem illegális bevándorló végzett vele, azt a kedélyek lenyugtatása végett mindenképpen megerősítették volna a hatóságok. A bíróság előtt a gyanúsított beismerte a gyilkosságot.

(ma.hu – Idegen Áradat – SZKR)