Több mint 300 megbírságolt a Székely Szabadság Napja miatt

Még hét büntetés kiosztva, pervesztés másodfokon – íme, az eheti lajstrom csak az erdélyi Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalomnál. Információink szerint körülbelül 300 főt büntettek meg a románok. Egy részük ott sem volt a felvonuláson március 10-én, akik pedig ott voltak a bejelentett tüntetésen “csendháborítás” miatt kapják a csekkeket.

A marosvásárhelyi, udvarhelyi és kézdivásárhelyi vármegyéseinket sem felejtette megjutalmazni egy-egy 200 lejes büntetéssel a marosvásárhelyi csendőrség. Egy esetben 1000 lejes a sarc, mert egyik marosvásárhelyi tagunkat szervezőnek tekintik. Az indok ugyanaz, csendzavarás egy tüntetésen. És még egyszer, hogy mindenki értse, csendzavarás egy tüntetésen!

Gusztustalan és szánalmas indok arra, hogy bizonygassák, ki az úr a háznál. Már nem is csodálkozhatunk, főként akkor nem, ha visszaemlékszünk a Noua Dreapta nevezetű mélyen soviniszta szervezet, rasszista felvonulásaira, amit Sepsiszentgyörgyön ejtettek meg. Akkor nem zavart senki sem csendet, az belefért az ünneplésbe. Akkor is a vármegyésekre kellett támadjon a csendőrség, akkor is vármegyéseket vittek el, nem soviniszta őrjöngőket. Mindezekhez még hozzá csatolhatjuk azt az esetet is, amely során szintén jogtalanul büntettek meg bennünket, amikor szerintük megsértettük a gyülekezési törvényt (max 7 személy lehetett jelen) és nem igazoltuk magunkat, Kézdivásárhely főterén a székely zászló védelmében tett akciónk során.

Ennek következtében 1500 lejre büntetett a román rendőrség, perünket első fokon megnyertük, de sajnos a másodfokon győzött az elnyomás szava. Így állunk jelenleg, folyamatos ostrom alatt, ártatlan bajtársaink előzetesben, mi pedig kint tesszük, amit tennünk kell. Küzdünk, reménykedünk, hiszünk, ott legbelül néha meghalunk, de mindig feltámadunk!

(HVIM – hírszolgálat)