Építkezni akarunk – Interjú Lipták Tamás fővárosi HVIM vezetővel

A HVIM Pest megyei régiója egy interjúsorozatot indít útjára, mely arra hivatott, hogy a megyei tagszervezet vezetők bemutatkozzanak és megosszák az érdeklődőkkel, hogy milyen jellegű tevékenységet folytatnak, de ami talán ennél is fontosabb, hogy milyen rendezőelvek mentén folyik a munka. A sorozatnak nem titkolt célja, hogy azon személyek, akik szervezeti keretek közt kívánnak tevékenykedni megismerhessék a Mozgalmat. Másodikként Lipták Tamást budapesti vezetőt kérdezték.
HVIM Pest megye – Hírszolgálat – Aki az utóbbi években részt vett valamilyen vármegyés rendezvényen, az egészen biztosan összefutott veled, de a különböző weboldalakon megjelenő írásaidból is ismerhetik a neved. Hogyan lesz valakiből a HVIM budapesti vezetője? Milyen út vezetett ideáig?

Lipták Tamás – Ahogy nagyon sok hasonló korú fiatalnak, úgy az én életemben is döntő volt a 2006-os év. És ahogy nagyon sokak, úgy én is azt hittem sokáig, hogy elég felvenni a Nagy-Magyarországos pólót, és máris méltó leszek őseink nagy híréhez. Egy idő után egyre inkább beláttam, hogy ez mekkora tévedés, éreztem, hogy ha többet akarok elérni – márpedig többet akartam – akkor azt csak szervezeti keretek között tehetem meg. Egy hazai Kispest kupameccsen a Kanyarban beszélgettem egy akkor HVIM tag ismerősömmel, és ő tanácsolta, hogy lépjek be a vármegyébe, amit természetesen ismertem már akkor is, így nem kellett sokáig érvelnie. Ennek immár hat éve. A tétlenséget soha nem szerettem, és ahogy felvettem a ritmust, úgy lettem egyre aktívabb és kreatívabb, aminek az lett az eredménye, hogy előbb a tagszervezet vezető helyettesi rangot érdemeltem ki, majd kis idő elteltével, 2014 elején a budapesti közösség vezetését is rám bízták, ami mondanom sem kell, amellett hogy óriási megtiszteltetés volt, hatalmas feladat is egyben, amit igyekszek a maximumot nyújtva ellátni. Az első időszak a tanulással és a tapasztalatszerzéssel telt, az utóbbi hónapokban érzem azt, hogy a megszerzett tudást egyre eredményesebben tudom az aktív mozgalmi munkában kamatoztatni. Egyre nagyobb mértékben veszem ki a részem a rendezvények szervezéséből, és rendszeresen jelennek meg írásaim, beszámolóim a különböző vármegyés felületeken.

HVIM Pest megye – Hírszolgálat – Idén lesz 15 éves a HVIM budapesti tagszervezete, ezt a szép kerek számot hogyan tervezitek megünnepelni?

Lipták Tamás – Tizenöt év nem kis idő, és több terv is létezik ennek a születésnapnak a megünneplésére, mely szeptember első felére esik. Szinte biztos, hogy egy nagyobb szabású rendezvényt fogunk szervezni, koncerttel és egyéb programokkal, ennek részleteiért érdemes lesz figyelni a felületeinket, ahol minden információ időben napvilágot lát majd ezzel kapcsolatban. A legnagyobb közösségi oldalon a hivatkozásra kattintva érhettek el, aki pedig nem hódol be Cukorhegy bácsinak, az web-oldalunkon találkozhat a budapesti vármegyések életét, tevékenységét bemutató hírekkel, érdekességekkel, és természetesen a születésnapi programok is elérhetőek lesznek itt! Utóbbi web-oldalt már csak azért is érdemes figyelemmel követni, mert a Facebook bizonyos időközönként szereti törölni az oldalainkat. Minket persze ez nem tántoríthat el!

HVIM Pest megye – Hírszolgálat – Rengeteg megmozdulás, akció fűződik a nevetekhez, szinte nem telik el hét, hogy valamivel ne hívnátok fel magatokra a figyelmet.

Lipták Tamás – Igen, de ezt máshogy nem is lehet csinálni. Sokan beszélnek arról, hogy ők bizony keményen harcolnak a háttérhatalom, a modern világ, vagy bármi ellen, de aztán ez ki is merül az üres szavak hangoztatásán, esetleg némi látszattevékenységben, majd hazamennek, és élik tovább az addigi életüket. Talán nincs olyan ember, aki ne érezné, hogy valami baj van a világgal, de azt csak kevesen ismerik fel, hogy mi is ez a baj, és még kevesebben vannak, akik hajlandóak tenni ez ellen, őket viszont ezúton is invitálom a sorainkba, hiszen ha valamin változtatni akarunk, akkor azt csak aktív cselekvéssel, egy erre megfelelő közösségben érhetjük el. A budapesti HVIM szerintem egy ilyen közösség. Persze nem lehet mindig nagyszabású rendezvényeket szervezni, számomra azonban ugyanolyan fontos egy beszámoló vagy egy cikk megírása, egy festett kiírás kihúzása, vagy akár egy matrica kiragasztása is mint mondjuk egy több ezres Trianon Felvonulás megszervezésében való részvétel.
kep
Építő munkát folytatunk, ahol a sok kis téglából lehet felépíteni egy stabil és időtálló építményt, a téglák lerakását pedig nem lehet, és nem is szabad megspórolni, mert akkor tulajdonképpen nem is építettünk semmit. Volt egy főnököm az egyik munkahelyemen, akivel valahogy soha nem találtuk meg a közös hangot, ám volt egy mondása, ami nagyon megragadt bennem. Mindig azt mondta, őt nem az érdekli, hogy egy adott feladatot miért nem lehet megcsinálni, hanem az, hogy hogyan lehet. Ez nagyon fontos szerintem, mert az állandó kifogáskereséssel még soha, senki nem jutott előrébb.

HVIM Pest megye – Hírszolgálat – Beszéljünk ezekről a téglákról, amiket említettél, kicsit konkrétabban. Milyen tevékenységet folytattok Budapesten, milyen programokat szerveztek, terveztek?

Lipták Tamás – A tevékenységünk alapvetően két részre osztható. Vannak azok a projektek, intézmények, melyek évek óta működnek, ilyen például a Trianon Felvonulás, különböző megemlékezések vagy rendezvények szervezése. A tavalyi évben hívtuk életre a Bajtársi Találkozót, melyen a hazafias tábor teljes egészét szeretnénk megszólítani, és egy olyan programra invitálni, ahol komoly dolgokról hallhat beszélgetés vagy előadás formájában, utána pedig egy lazább programmal, például akusztikus koncerttel vagy csocsóval lazíthat, bajtársias közegben. A trianoni szerződés elleni demonstrációk, a Rongyos Gárda és az Attila Védvonal után szeretnénk a Hősök Napját is méltó rangra emelni. Ennek első lépése volt a november elsejei akció, mely során több síremléket is kitakarítottunk, megtisztítottunk, de vannak további nagyszabású elképzeléseink. Tevékenységünk másik része pedig a tulajdonképpeni klasszikus mozgalmi aktivitás, amikor napi eseményeket kell lereagálni a lehető legrövidebb időn belül. Az egyik erősségünk éppen ez, hogy jól szervezett csapatként akár pár óra leforgása alatt is össze tudunk rakni egy flashmobot, vagy bármilyen más megmozdulást, ha szükséges.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

HVIM Pest megye – Hírszolgálat – Ilyen a két székely vármegyés vezető melletti sorozatos kiállás?

Az interjú második fele a hivatkozásra kattintva érhető el. Az interjúsorozat első része a hivatkozásra kattintva érhető el. A Pest megyei HVIM tevékenységét a hivatkozásra kattintva kísérheti figyelemmel.

(Pest megyei HVIM – Mi Magunk – SZKR)