Harcművészetek Indiában – Yuddha Shastra IV. rész

Folytatjuk az indiai harcművészetekkel foglalkozó sorozatunkat, amiben eme kevésbé ismert, ám annál izgalmasabb harcművészeti iskolarendszert mutatunk be.

Korábbi részek: Első rész, Második rész, Harmadik rész

Az egyik észak-kelet indiai független királyság területén, Manipur államban, háborús állapotok közt fejlődött ki a Huyen Lallong, vagy Manipuri Tang Ta, (thang = kard, ta = lándzsa) a kard és lándzsa harcművészete (utalva a stílus elsődleges fegyvereire). A brit uralom idején – mint akkoriban India területén az összes harcművészet – ez az irányzat is be volt tiltva, így a guruk (tanítók) titkos otthoni iskoláikban adták tovább tudásukat.

Dokumentumfilm

A Thang Ta nyilvános gyakorlása 1947-től kezdődhetett meg ismét, és a titkos kis közösségekben, vagy családi körben gyakorolt módszereket újra szabadon gyakorolhatóvá tehették a mesterek.

A Thang Ta kialakulása és fejlődése – főként a földrajzi közelségnek köszönhetően – szoros kapcsolatban volt a burmai Banshay harcművészettel, amelyben szintén elsődleges szerepet kap a lándzsa és a kard, s amely utóbbit gyakran használ párban is mindkét irányzat.

A Thang Ta gyakorlatozói háromféle módon végzik gyakorlataikat: rituális táncok formájában, koreografált bemutatókként, és szabadküzdelmi jelleggel. A gyors és vad mozgásformák mellett a lágy és lassú mozdulatokkal végzett rituális mozgássorokat is rendszeresen végzik a stílus követői.

A gyakorlatozások fontos elemei a thangkairol, a kard-tánc és a khosairol, a lándzsa-tánc. A stílushoz tartozik a harci fejsze, a fából, vagy bambuszból készített különféle pajzsok, botok és kések használata.

A képzés részét képezik a különféle testgyakorlatok-tornagyakorlatok, légző-gyakorlatok, a meditáció és a hagyományos gyógyászat módszerei is.

A pusztakezes módszereket – amelyek elnevezése Sarit Sarak – a fegyveres gyakorlatok elsajátítása után kezdhetik el a tanulók. Manipuri Thang Ta mester ritkán tanít külsős diákokat, hogy a közösségek megőrizhessék ezt a hagyományt a saját tagjaik számára.


Az indiai harcművészeteket- és azok fegyvereit átfogóan bemutató könyv kedvezményes áron (1.800 Ft helyett 1.350 Ft) beszerezhető: [email protected]

(Leányfalvi Attila Ajanayana – Shirayan Vajramutthí Yuddha Shastra – www.vajramutthi.org – A Harc művészete – Szent Korona Rádió)