Egyre több migráns érkezik a szerb-magyar határhoz

Emelkedik a szerb-magyar határon illegálisan bejutni szándékozó migránsok száma: januárban ötszázan, február 15-ig 650-en, az elmúlt tíz napban pedig átlagosan 110-en próbálkoztak.

 

 

Drámai helyzet alakult ki szombatra Görögországban a görög-macedón határ teljes lezárása után. Több, mint 25 ezer menekült, illetve migráns – az újságok megfogalmazása szerint – “bolyong” az országban. A regisztrációs központok, illetve a befogadó táborok zsúfolásig teltek.

Az Athén-Szaloniki autópályán az éjszaka folyamán nagyobb csoportokban vonultak a menekültek északi irányba, sokan közülük a szabad ég alatt töltötték az éjszakát. A macedón határ mentén a legfrissebb jelentések szerint mintegy 5000 menekült tartózkodik.

A Skai televízió kora reggel arról számolt be, hogy a regisztrációs központok, illetve a befogadó táborok zsúfolásig teltek. Ugyancsak menekültekkel vannak tele az athéni parkok, valamint a pireuszi kikötő rakodóterületei. Közben a kikötőbe reggel egy komphajón újabb, csaknem 500 menekült érkezett.

“A segélyszervezetek lehetőségeik határáig jutottak. A menekültek többsége iraki és szíriai, de vannak közöttük szórványosan afgánok is, akiket már több napja nem engednek Macedóniába” – nyilatkozta a Vöröskereszt egyik illetékese.

Bakondi György szombaton a fővárosban tartott sajtótájékoztatóján közölte:

“Emelkedik a szerb-magyar határon illegálisan bejutni szándékozó migránsok száma: januárban ötszázan, február 15-ig 650-en, az elmúlt tíz napban pedig átlagosan 110-en próbálkoztak”

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint a kormány felkészült arra, hogy a menedékkérők új útvonalakon próbálnak majd bejutni Európába. Ha ez előfordulna, akkor rövid időn belül megtennék azokat a biztonsági intézkedéseket, amelyeket korábban a szerb-magyar és a horvát-magyar határon bevezettek – mondta.

Aleksandar Vulin szerb szociálpolitikai miniszter szerint azonban nem fog változni a migránsok útvonala.

Aleksandr Vulin
(clicks: 24) Aleksandar Vulin

Az elmúlt héten 4258 migráns haladt át Szerbián azt követően, hogy a nyugat-balkáni bevándorlási útvonalon új intézkedések léptek életbe. Aleksandar Vulin szerint sok emberről van szó, azonban a számuk jelentősen csökkent az előző időszakhoz képest. A szerb szociálpolitikai miniszter hozzátette, az ország szem előtt tartja a saját érdekeit, figyel arra, hogy naponta ötszáz migránsnál több ne lépjen az állam területére.

A tárcavezető kiemelte, gondoskodnak a bevándorlókról, mindannyian kapnak élelmet és szállást is. Vulin elmondta, kevesen kérnek menekültjogi státuszt Belgrádtól. A miniszter várakozásai szerint a migránsok útvonala nem változik meg, továbbra is a nyugat-balkáni útvonalon haladnak majd. Hozzátette, Szerbia felelősségteljes ország, a szomszédos államokhoz hasonlóan hozták meg a döntést a katonaság bevetéséről, hogy készen álljanak a határok őrzésére a törvénnyel összhangban.

A tárcavezető emlékeztetett, egyes dolgok nem Szerbiától függnek, nem lehet tudni, Macedónia mit lép, és Görögország kezelni tudja-e a nagyszámú migráns érkezését.

(Idegen áradat – SZKR)