Továbbra is fogságban tartják a vármegyéseket az oláhok

Meghosszabbították Beke István és Szőcs Zoltán előzetes letartóztatását az oláh megszállók.

A bukaresti táblabíróságnak csúfolt vicchatóság 30 nappal meghosszabbította Beke Istvánnak és Szőcs Zoltánnak, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kézdivásárhelyi és erdélyi elnökének az előzetes letartóztatását – közölte kedden az Agerpres hírügynökség.

A vizsgálati fogság meghosszabbításáról szóló döntés nem jogerős, a HVIM-eseknek jogukban áll fellebbezni a legfelsőbb bíróságon.

A két gyanúsított vizsgálati fogságának meghosszabbítását a terrorizmus és szervezett bűnözés elleni ügyészség – másik vicchatóság- (DIICOT) kérte. A kérés tárgyalását eredetileg péntekre tűzték ki, ám január 26-ra halasztották.

Mint ismert, Beke István 30 napos előzetes letartóztatását tavaly december 2-án rendelték el. Az ügyészség szerint a HVIM kézdivásárhelyi elnöke házi készítésű bombát akart felrobbantani a román nemzeti ünnep alkalmából tartott kézdivásárhelyi rendezvényen, azonban csak és kizárólag vármegyés propaganda-anyagot és csillagszórókat foglaltak le. Előzetes letartóztatását január 4-én jogerősen meghosszabbították.

Szőcs Zoltánt tavaly december 30-án helyezték 30 napos előzetes letartóztatásba. A HVIM erdélyi elnökét alkotmányos rend elleni cselekedetek elkövetésére, valamint a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésére történő felbujtással gyanúsítják – tőle bizonyítékul Wass Albert könyveket foglaltak le.

Az ügyészség azt próbálja bizonygatni Szőcs Zoltán biztatta a HVIM kézdivásárhelyi szervezetének a tagjait arra, hogy házilag készítsenek robbanószerkezetet, és azt robbantsák fel a román nemzeti ünnep alkalmából tartandó kézdivásárhelyi felvonuláson. Beke István, a HVIM kézdivásárhelyi szervezetének december elején letartóztatott elnöke a “megcsináljuk” kijelentéssel válaszolt Szőcs felvetésére. Ezt beszélgetésük lehallgatási jegyzőkönyvével bizonyítják az ügyészek, ami beszélgetés egyébként nem is akkor készült, illetve bármi másról is szólhat, csak éppen ezt magyarázzák bele.

(Maszol nyomán Székelyföld nem Románia – Szent Korona Rádió)