Megalakult “Vlad Tepes Őrjárata”

Vlad Tepes Őrjárata néven „polgári önvédelmi” szervezetet alapított a nyíltan soviniszta és magyarellenes Egyesült Románia Párt (PRU). A szervezet létrehozását a párt elnöke, Bogdan Diaconu jelentette be vasárnap, az alakulat első kongresszusán. A „román gárdát” Daniel Ghita K-1 világbajnok vezeti.

– Ha a román állam nem véd meg minket, megvédjük magunkat – mondta Diaconu. – Ezeket a fiatalokat mindenfelé látni fogjátok, ahol szükség van rájuk, ahol valaki segítségre szorul – fűzte hozzá.

A bukaresti Romexpo kiállítási csarnokban összegyűlt küldöttek előtt a pártelnök bemutatta a gárda hat tagját. A fiatalok tengerészkék egyenruhát viseltek, mellükön a román trikolórral, bal karjukon a párt jelvényével, a hátukon pedig a „Vlad Tepes Őrjárata” felirattal. A Bram Stoker Drakuláját inspiráló havasalföldi vajda arcmása amúgy szerepel a PRU jelvényén.

A párt létrehozását elsősorban „az RMDSZ irredentizmusával” magyarázta a magyarellenes blogbejegyzéseiről elhíresült Bogdan Diaconu. (Az Adevarul napilap tavaly ősszel lezárta a blogot.) A parlamentbe szociáldemokrata színekben bejutott politikus egyik törvénykezdeményezése a magyar érdekvédelmi szervezet betiltására irányul, és számos más javaslatát is a magyarság inspirálta.

Az etnikai zászlókat betiltó törvénytervezete például a székely zászlót „vonná ki a forgalomból”. Javasolta továbbá a Romániában bejegyzett egyesületek külföldi finanszírozásának betiltását – a Tőkés Lászlóhoz köthető szervezetek magyar állami vállalatoktól származó finanszírozására gondolva –, valamint a román nemzet megsértésének büntetését, szerinte ugyanis az erdélyi magyarok nem tisztelik kellőképpen a román államot és jelképeit.

(NOL nyomán Székelyföld nem Románia – Szent Korona Rádió)