„Erdélyt csak a magyar anyák menthetik meg!”

„Erdélyt csak a magyar anyák menthetik meg” – mondotta sokszor Csép Sándor, az Áldás-Népesség Mozgalom megálmodója, aki élete végéig legfontosabb feladatának tartotta felhívni a figyelmet a gyerekvállalásra.

Csép Sándor (1938-2013) a romániai magyar televíziózás egyik kiemelkedő személyisége volt, az erdélyi televíziózás szimbolikus egyénisége. Többek között irodalmi portrékat, iskolai riportokat is készített, honismereti vetélkedőket szervezett. A Magyar Újságírók Romániai Egyesületének elnöke, majd alelnöke is volt. Elsők között harcolt az egész napos magyar televízió- és rádióadásért. Munkásságáért a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével tüntették ki és megkapta a MÚOSZ (Magyar Újságírók Országos Szövetsége) Aranytollát is.

Ő nemcsak ábrázolni akart valamit, hanem a nyilvánosság erejével tenni is szeretett volna. A televíziózás mellett a közéletben is képviselte elveit. 2008-tól a Magyar Polgári Párt Kolozs megyei elnökeként is tevékenykedett.

A vészharangot az Egyetlenem (1975) című  filmmel húzta meg. Erre a munkájára volt a legbüszkébb. Boros Zoltán nyugalmazott főszerkesztő megfogalmazása szerint ez egy dokumentumfilm a kalotaszegi egykézésről, mely  most már az erdélyi és általában a magyar demográfiai probléma emblematikus megfogalmazása.

Petőfi Sándor másfél évszázaddal ezelőtt a boldogságot egy barátságos, meleg szobában gondolta el. Ezt Csép Sándor a következőképp parafrazálta: „Hol a boldogság mostanában? – Egy jó kedélyű, népes családban”.

 

Csép Sándor munkásságára emlékezve az általa alapított Áldás-Népesség Egyesület filmpályázatot hirdet erdélyi magyar egyetemisták számára „Negyvenegyetlen-nem” címmel. A cél, hogy minél többen felfigyeljenek a nemzetünket érintő demográfiai veszélyekre, melyek a gyermekvállalási kedv csökkenése miatt következhetnek be.

Részletek a pályázatról: http://www.aldasnepesseg.ro/negyvenegyetlenem.html

aldasnepesseg (clicks: 15)

(SZKR – Székelyföld nem Románia)