Orosz Mihály Zoltán: A tolvaj nyugodtan gyakorolhatja „lopási szabadságjogát”

Érpatak polgármestere felháborítónak tartja az igazságszolgáltatás működését. A mezőőrük hiába kapta el a fatolvajt, hiába találták meg az udvarán az ellopott fát, hiába készültek fényképek, amik a bűnösségét bizonyítják, a bíró nem találta bizonyítottnak bűnösségét.

– A rendőrség, ügyészség és bíróság rendellenes joggyakorlatának megváltoztatására van szükség Magyarországon – jelentette ki hétfőn Orosz Mihály Zoltán. Érpatak polgármestere a Nyíregyházi Törvényszék épülete előtt tartott sajtótájékoztatón példaként elmondta: a mezőőrüknek sikerült elkapnia egy fatolvajt, az udvarán megtalálták az ellopott fát, valamint fényképekkel is bizonyították, hogy a gyanúsított követte el a jogsértést.

– A rendőrség jogszerűen eljárva szabálysértési őrizetbe vette a tettest, azonban a bíró nem találta elég bizonyítottnak a bűnösségét, ezért elengedte. Két hónap múlva folytatódik a tárgyalás, addig a tolvaj nyugodtan gyakorolhatja „lopási szabadságjogát” – fogalmazott Orosz Mihály Zoltán, és hozzátette: elég volt abból, hogy kisebbséghez tartozó bűnözők esetén kettős mérce érvényesül, és nem egy esetben olyan bizonyítékokat vár el a bíróság, amely tények ismerete már a bűnrészesség határát súrolná.
Koholt bizonyítékok

– Meg kell tisztítani a hazai igazságszolgáltatást az olyan bíráktól és ügyészektől, akik nem tudnak számolni. Nem egy esetben a törvényes határ­időn belül benyújtott fellebbezést „elkésett” megjegyzéssel utasították el, ez pedig felveti a hivatali visszaélés gyanúját. Sajnos a mai napig a felelősségre vonásuk sem történt meg – mondta Érpatak első embere, aki egyben azt is kijelentette: megengedhetetlen, hogy azokat az iratokat, amelyek a rendőrség, az ügyészség és a bíróság koholt bizonyítékait tartalmazzák, és amelyek alapján jogerősen elítélték Tánczos Gábort gyermekgyilkosság­ért, ötven évre titkosították.

– Oldják fel az iratok titkosítását, vonják felelősségre a koholt vádakat összeállítókat, és tiltsák el őket a szakmájuktól, mert a magyar igazságszolgáltatásnak ilyen emberekre nincs szüksége! – mondta.

(Szon nyomán Jog gyilkosai – Szent Korona Rádió)