Cigánytámadás: Így forgatja fel a rendőrség a társadalmi rendet

Többszöri felszólítás ellenére sétálj el egy mozgó jármű előtt és kényszeríts erre kiskorú gyermeket is. Majd vadállat módjára üsd ki az utas kezéből a mobiltelefont. Vajon megúszod büntetés nélkül? Ha a nyíregyházi rendőrségen múlik, miden további nélkül. Ha cigány vagy, az persze nem hátrány, sőt.

Az imént bemutatott eset  – amelyről videofelvétel is készült –  július elején történt a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nádasbokor területén. A helyszínen Orosz Mihály Zoltán vezetésével az Érpataki Modell Országos Hálózatának havi képzése keretében tartottak terepgyakorlatot a résztvevők, melynek során illegális áramvételezést is felszámoltak a cigánysoron.

Helybéliek tájékoztatása nyomán – mely szerint más háztartásban is lopják az áramot – a csoport autókkal egy újabb helyszín felé indult, amikor – a videofelvételen jól látható módon – az egyik autó útját egy háromfős, cigányokból álló csoport állta el. A középen haladó cigány asszony az autót vezető Fügedi Richárd többszöri kérésére sem volt hajlandó félrehúzódni, sőt, hangos káromkodások és “kapd be” jelek mutogatása közepette a társaságában tartózkodó két személyt, köztük egy kiskorút is a jármű előtt haladásra kényszerített, veszélyeztetve testi épségüket. Az agresszív cigány feldúltan az autó felé indult, majd egy erős ütéssel kiütötte Molnár Réka kezéből az esetet rögzítő mobiltelefont, amely az ütés következtében az ajtónak csapódva megrongálódott. A cigányok ezt követően egy közeli házba siettek.

A sértettek az ügyben garázdaság elkövetése és kiskorú veszélyeztetése miatt feljelentést tettek, azonban a rendőrség megszüntette a nyomozást arra hivatkozva, hogy

B.Ilona magatartásának célzata nem a társadalmi együttélés szabályaival való nyílt szembeszegülés volt, mivel cselekménye nem arra irányult, hogy másokban megbotránkozást, vagy riadalmat keltsen (sic!) hanem – egy korábbi konfliktushelyzetből kiindulva – azt kívánta megakadályozni, hogy róla videofelvételt készítsenek akarata ellenére. A B.Ilona által tanúsított magatartás nem volt kihívóan közösségellenes, tettét nem a közösség nyugalmának megzavarása, hanem személyes motiváció vezérelte, így a közösségi érdekekkel való szembefordulás még az eshetőleges szándék szintjén sem volt jelen a cselekmény alatt.

Értik ugye? A korábbi konfliktushelyzetből (értsd: áramlopás felszámolása) kiindulva B.Ilona ellen tehát megszüntették a nyomozást azért, mert a róla és a normákat felrúgó, kiskorút veszélyeztető cselekedeteiről akarata ellenére felvétel készült. Ezen logika mentén jogszerű volt tehát az, hogy a felszólítások ellenére is a jármű előtt haladt, hogy nem húzódott le, hogy a társaságában lévő kiskorút is erre kényszerítette, és az is, hogy nagy erejű ütést mért a sértett mobiltelefont tartó kezére. Csak mert őt zavarta a felvétel.

Ez a rendőrség napjainkban. Az a szerv, amelynek elviekben a bűnüldözés lenne a feladata, sokadik alkalommal áll a bűnelkövetők pártjára. Ezer meg egy, álságos könnycsepptől nedves cikk születik a társadalmi normákat felrúgó egyének védelmében arra hivatkozva, hogy hátrányos helyzetükből kifolyólag mintegy természetesen következik az – vagyis nekünk, normakövető polgároknak természetesnek kell tekintenünk – hogy nem tartják be a törvényeket. Hiszen ők csak televíziót akartak nézni, azért loptak áramot. Hiszen nekik csak nem volt pénzük kenyérre, azért loptak a szomszédból. Hiszen őket csak kiutálják az iskolából a bőrszínük miatt, azért nem járnak, vagy ha járnak, azért verik meg a társaikat. Nem. Azért viselkednek így, mert nem ismerik a normát. Azért nem ismerik a normát, mert nem mutatják fel nekik. Ha valaki mégis felmutatja, azt a rendőrség szereli le, és erősíti meg az elkövetőt abban, hogy tevékenysége helyes. Az áramlopással, kiskorú veszélyeztetésével, garázdasággal meg az összes többivel együtt. Aztán a liberális sajtó gyárthatja az újabb ezer meg egy cikket arról, hogyan erősödik a rasszizmus, meg az ellenszenv, meg radikalizálódik az ország. Amit ők maguk gerjesztenek: a liberális jogvédők, meg a sajtó, a rendőrség, az ügyészség, a politikusok és a többi. Pontosan így.

A videó a támadásról:

(Rendnek kell lenni! – Szent Korona Rádió)