Gúnyhatáron túl

A politika beleszól, és mindig is beleszólt a sportba. Politikai döntés született 1920. június negyedikén is, és a sok millió magyarral együtt rengeteg sportklub is idegen országban volt kénytelen folytatni működését, azonban több olyan egyesület is van, mely nem csak meg tudta tartani magyar identitását, de azt sikerrel is képviselte rákényszerített országában.

 A Dunaszerdahelyi A.C. csapatát 1920-ban, a trianoni döntés után alapították a Csallóközben, színe sárga-kék. A klub jogelődje a Dunaszerdahelyi Sport Club 1908-ban jött létre. A csehszlovák futballban a nyolcvanas években élte fénykorát, megnyerve a Szlovák és a Csehszlovák Kupát is, a nemzetközi porondon a Bayern München 3-1-es legyőzésével hívta fel magára a figyelmet. A szlovák futball egyik legmeghatározóbb egyesülete. A felvidéki magyarság egyik szimbóluma, a Barcelonához hasonló szerepet tölt be. Magyarországon 2008. november elseje óta szorítanak nekik klubszínektől függetlenül a focidrukkerek, ezen a napon a Slovan elleni rangadón támadták meg a szlovák rendőrök a magyar szurkolókat. A csapat szinte mindig telt ház előtt játszik, a több ezres közönség jelentős része magyar. Jelenleg a Szlovák első osztály tagja a csapat, kiugró eredmények nélkül.

Természetesen az erdélyi magyar közösség is képviselteti magát a sportban, bár talán a lehetőségekhez képest kicsit szerényebben. A legmagyarabb egyesület a Csíkszeredai Sport Club, melyet 1929-ben alapítottak. A sportág azonban nem a labdarúgás, hanem a jégkorong. Nem meglepő ez, hiszen már 1881-ben megalakult a Csíkszeredai Korcsolyázó Egylet. A csapat uralja a román jégkorongot, tizenötszörös román bajnok, tízszeres román kupagyőztes, egyszeres Pannon Liga és egyszeres MOL Liga győztes. A csíkszeredai jégkorong erejét jelzi, hogy a CSSC-re épül a komplett román válogatott, a bajnoki illetve kupadöntőt nem egyszer a város másik csapata, a Csíkszeredai HC ellen vívták. A közönség és a szurkolótábor szinte teljesen magyar, vagyis helyi székely, melynek rendszeresen hangot is adnak, kivívva a román ellenfelek ellenszenvét. De mint tudjuk, a székelyeket nem olyan fából faragták, hogy ez érdekelje őket…

Labdarúgásban már nem ilyen fényes a helyzet Erdélyben, de természetesen itt is jelen van a magyarság. A Kolozsvári Vasutas Sport Clubot 1907-ben alapították, a város akkoriban még magyar többségű volt. Mára az etnikai arány a politikának köszönhetően drasztikusan megváltozott, ennek ellenére a CFR néven szereplő egyesület őrzi magyar gyökereit, érdekesség azonban, hogy sok helyi magyar szurkol a Trianon után nacionalista lázban égő román egyetemisták által alapított U Cluj csapatának is. Ennek a fő oka, hogy a KVSC, illetve CFR Cluj nem játszott jelentős szerepet a román fociban a kétezres évek második felééig, ezután azonban három román bajnoki címet is szerzett a csapat, melynek magyar szurkolótábora is van KVSC 1907 névvel, akik magyarul is szurkolnak a csapatnak. A riválisok szerte Romániában magyarnak csúfolják a vasutascsapatot és szurkolóit, akik a Bajnokok Ligájában is bizonyíthattak. Az utóbbi években egyfajta erdélyi identitást igyekeztek megjeleníteni a lelátón helyet foglalók. A D.A.C.-hoz hasonlóan sok csonka országi magyar jár át a mérkőzéseikre.

Ez a három egyesület képes a legmagasabb szinteken megjeleníteni a magyarság elszakított részeken élő identitását, kötődését, de ezeken felül több kisebb, főleg alsóbb osztályokban szereplő egyesület őrzi piros, fehér, zöld hagyományait, tradícióit, identitását. Legközelebb róluk is írunk majd, ahogy az emigrációban élő magyarság által létrehozott sportegyesületek is terítékre fognak kerülni.

(sportivo.hu)

(Aldo – Underground – SZKR)