Tüntetés Csíkszeredában a gyulafehérvári ígéretek betartásáért

A Magyar Polgári Párt (MPP) nagyméretű megmozdulást szervez november 28-án, Csíkszeredában. A cél, hogy emlékeztessék a román államot: nem tartja be az 1918-as Gyulafehérvári Nyilatkozatba belefoglalt ígéreteket.

1918. december 1-én, a gyulafehérvári nemzetgyűlésükön a románok kinyilvánították azon szándékukat, mely szerint Erdély, a Körösök vidéke, Bánát és Máramaros – összesen 26 történelmi vármegye – csatlakozzon a Román Királysághoz. Nyilatkozatukba belefoglalták a nemzetiségi, vallási és kulturális autonómiát, politikai önrendelkezést, demokratikus jogokra vonatkozó ígéreteket, de ezek sohasem kerültek megvalósításra.

Bíró Zsolt, az MPP elnöke csütörtökön azt nyilatkozta: „Nem várhatják el, hogy lojális polgárai legyünk az országnak, amíg nem érezzük magunkat egyenrangúnak”.  A politikus szerint az Európai Unióban számos tagállam kisebbségei alaptörvényben szavatolt autonóm közösségekben élnek, ezért az erdélyi magyarság sem kér többet, csak azt, ami az EU-ban természetes. Az esemény kapcsán a szervezők már egyeztettek a történelmi egyházak vezetőivel, más politikai szervezetekkel és a csíkszéki Székely Nemzeti Tanáccsal is.

„A megmozduláson nem lesznek politikai beszédek. Kulturális műsor lesz, illetve felelevenítjük az 1918-ban elhangzott nyilatkozatot” – tette hozzá Bíró, aki  beszélt az új petícióról is, melyben a román kormányt kívánják megszólítani.

Tavaly Sepsiszentgyörgyön hasonló megmozdulást szerveztek és Kulcsár Terza József, az MPP Kovászna megyei elnöke a Krónikának adott nyilatkozatában közölte, a rendezvényt ezentúl minden évben megtartják a román nemzeti ünnep előtt. „Rendkívül fontos, hogy minél többen vegyenek részt a csíkszeredai rendezvényen, hogy Bukarestig is jusson el a hangunk” – tette hozzá Kulcsár.

A polgári párt háromszéki szervezetei bejelentették, hogy igény szerint több városból is indítanának külön buszokat a rendezvényre.

(kronika.ro nyomán SZKR – Székelyföld nem Románia)