“A Betyársereg gerince igazi sportolókból áll” – interjú a Betyársereg Jiu Jitsu bajnokával

A Betyársereg Brazil Jiu Jitsu  bajnokával Mihályfi Ákossal beszélgettünk. Ákosnak köszönhetjük az első magyar világbajnoki érmet ebben a sportágban. Harcosunktól megtudhatjuk, mi is ez a küzdősport és azt is, hogy hogyan készül fel egy-egy mérkőzésére.

unnamed

Minek a hatására kezdtél el sportolni és milyen sportágakban próbáltad ki magad?

A tényleges sportszeretetem már az általános iskola első osztályában megmutatkozott ezért Pápán egy sporttagozatos iskolába írattak be szüleim. Itt az atlétika, labda-játékok adták az alapokat. Majd negyedikes koromban, 1983-ban megismerkedtem a Kyokushinkai Karatéval. Első években megszenvedtem minden edzést. Aztán ahogy jobban éreztem magam ebben a sportban, jöttek az eredmények is. Területi, megyei versenyeken folyamatosan dobogós voltam. Majd az első igazi siker 1987-ben volt, mikor is megnyertem Egerben a Magyar Bajnokságot. Ezt követően csapatban képviseltem a pápai klubbot. Kipróbáltam magam ezek után kick-box, Thai box meccseken. Vegyes eredményekkel.

unnamed (2)

Hogyan találtál rá a Brazil Jiu Jitsura és mit kell tudnunk erről a harcművészetről?

Hosszú kihagyás következett. Ha jól emlékszem 2009-ben tértem vissza a küzdősporthoz. Egy évre rá volt K1 szabályrendszerben mérkőzésem, amit meg is nyertem, egy nálam közel 10 évvel fiatalabb versenyző ellen. Babérjaimon nem megpihenve edzettem magam tovább, majd alapítottam egy egyesületet. Ronin Hse néven. A célom az volt, hogy fiatalokat edzhessek. A tapasztalataimat átadva, versenyre vigyem őket.

A nagy változás 2012-ben volt, mikor barátom, segítőm megismertette velem a Brazil Jiu Jitsut. Sümegről jött az oktatóm, Molnár Gábor személyében. Akkor én közel 117 kg voltam. Gábor megközelítőleg 82 kg. Talán, ha 1 percet bírtam vele és kopogtam. Ekkor tudtam, hogy ez lesz az én küzdősportom. A Brazil Jiu Jitsu több, mint 10 éve van jelen Magyarországon. Én a Gracie Barra ágát űzöm Max Carvalho irányításával. Most már 2 éve saját official iskolát vezetek Pápán.

Milyen eredményekkel büszkélkedhetsz? Úgy tudom a világbajnokságon is remekül szerepeltél.

Ebben a sportban világbajnoki bronzérmet sikerült szereztem. Európa bajnokságokon 1 ezüst és 3 bronzérmem van. A VB bronz számomra a legértékesebb. Az első Magyar világbajnoki érem az Én nevemhez fűződik. Az idei VB-t sajnos nem tudtam hozni, úgy, ahogy azt beterveztem.

unnamed (1)

Hogyan történik a felkészülés egy versenyre?

A versenyre való felkészülés általában specifikusan 3 hónapot vesz igénybe számomra. Alapok építése – értsd. állóképességi gyakorlatok. Majd jönnek az erő állóképességű edzések. A BJJ-Brazil Jiu Jitsu-technikai edzések élesítése Budapesten, a központi akadémián történtek, történnek.

A táplálkozás is más egy felkészülési időszakban? Mire kell ilyenkor figyelned?

Szerencsés vagyok olyan téren, hogy a verseny súlyom 100 kg feletti. Így nem kell agyon diétáznom magam versenyek előtt, de a felkészüléskor odafigyelek a szénhidrát, valamint a fehérje arány bevitelére. 4-5 hétig heti 9 alkalommal edzek. Ez nagy megterhelés a szervezetnek, tehát a folyadék bevitel nagyon fontos!

12204365_1213480902000869_1573503119_o
A nemrég alakult Bakonyi Klán Mihalyfi Ákossal

Hogyan találtál rá a Betyárseregre és mit adott neked ez a közösség?

A sport révén ismertem meg a Betyársereget. Pár évvel ezelőtt Veszprémben volt egy MMA rendezvény, ahol nézőként vettem részt. Utána a fentebb említett barát, segítő vont bele mélyebben az eszmékbe. Közben egyéb médiás portálokon szoktam olvasni róluk. Tetszett nagyon a Magyarság védelmében mutatott hozzáállásuk. Kimondottan szimpatikus, hogy sportolókból áll a Betyársereg gerince.

(Betyársereg)