Ez tényleg áradat: megdöbbentő hőkamerás felvétel a migráncsokról

A horvát rendőrök beleterelik őket a hideg határfolyóba, amin keresztül Szlovéniába juthatnak. Egy szlovén helikopter azonban hőkamerájával rögzítette a megdöbbentő esetet. Így néz ki egy igazi idegen áradat hőképe.

Azóta bejelentették, hogy ők sem zárják ki a kerítésépítés lehetőségét

Szlovénia nem zárja ki a kerítésépítés lehetőségét Horvátországgal közös határán, amennyiben a horvát hatóságok továbbra is ellenőrzés nélkül szállítják a migránsokat a szlovén zöldhatárra – mondta Miro Cerar szlovén miniszterelnök a közszolgálati televíziónak (RTV) adott interjújában.

A kormányfő az éjjeli interjúban élesen támadta Horvátországot és azzal vádolta meg, hogy nem kezeli “európai módon” a migrációs válságot. Cerar ezért nem zárja ki annak lehetőségét sem, hogy kerítést épít a szlovén-horvát határon.

“Ez is egy opció” – mondta, majd hozzáfűzte: de a helyzetre először európai megoldást próbálnak találni. A kormányfő úgy véli: ha Németország és Ausztria lezárja határait a migránsok előtt, Szlovéniának sem lesz más választása, de hozzátette, hogy egyelőre nincs erre utaló jel.

Cerar bízik abban, hogy a vásárnap tartandó EU-csúcson sikerül valamilyen megállapodást találni a problémára.

Zoran Milanovic horvát kormányfő visszautasította a szlovén bírálatokat, hogy Zágráb nem lenne szolidáris és nem tartaná be ígéreteit. Milanovic azt üzente Szlovéniának, tegye ugyanazt, mint Horvátország, Ljubljana szállítsa az osztrák határra a migránsokat.

A magyar-horvát zöldhatár múlt péntek éjféli lezárása után Zágráb életbe léptette a C-tervet, vagyis a szlovén határra szállítja a migránsokat, és nem irányítja többet őket a magyar határra. Annak ellenére, hogy Szlovénia kijelentette, mindössze 2500 embert tud fogadni naponta, Horvátország ezt a kérését nem tartja tiszteletben. Még korábban csak a megbeszélt határátkelő helyekre szállította a migránsokat, jelen esetben az illegális bevándorlók többségét a zöldhatár felé irányítja, több ezret naponta.