Mielőtt belevágsz a gazdálkodásba

Minden fejben kezdődik el, így van ez a gazdálkodással is. Ahhoz, hogy eredményesen tudjunk boldogulni, szükség van szellemi felkészülésre is, értem ezalatt mind a szakmai mind a mentális felkészülést.

Ugyanis, aki szeretne akár állatot vagy növényt gondozni, annak tisztában kell lennie alapvetésekkel.
Miszerint a jószág mindennapos elfoglaltság, és csak akkor fog hízni szaporodni és lesz finom a húsa, ha minden nap szívvel lélekkel, odafigyelve etetjük, takarítjuk és gondozzuk.

Ennek félvállról vétele pillanatok alatt megmutatja magát, tojásszám csökkenés, súlycsökkenés, fertőzések, szaporodás elmaradása, elhullás stb..

Aki azt mondja, hogy könnyű az önellátás, az nem áll szellemileg a helyzet magaslatán. Igenis, rengeteg tanulással jár, mégis ha az ember odafigyel, akkor mosolyra állhat a szája az első sikerek láttán.

Nagyon fontos, hogy elhivatottság kell, főleg az állattartáshoz. Sokszor nem kedv, hanem kötelesség a gondozásuk, hiszen valaminek a gazdái lettünk. Ezért teljes felelősséggel jár.

A növénytermesztésnél a legfontosabb alaptételnek számít, hogy a földet nem lehet becsapni!
Amennyiben nem trágyázzuk. elhanyagoljuk a művelést vagy a vetés-előkészítést, akkor hiába várjuk, hogy terményünk legyen!

Amikor pedig a növény fejlődési szakaszban van, akkor a gyommentesítés elengedhetetlen!

Mára jókat mosolygok, mikor szintúgy mint régen, jómagam is negatívan, lekicsinylően tesznek megjegyzést a földművelés felvetésekor.

Az önellátás hatalmas jellemformáló. Egészségmegőrző, akaraterő fejlesztő, sikerkovácsoló, kikapcsolódást és létbiztonságot adó életforma, ami magában foglalja az élet iskoláját.

Nagyon komoly ”szakma”, amit nem csak megtanulni kihívás, de alkalmazni is nap mint nap.

Aki viszont belevág és ”ember a gáton”, annak feledhetetlen sikerei lesznek.

Következik: vicces sztorik a kezdetekben…

(Balog – SZKR – Gazdálkodj okosan)