Kilőtték az ISIS egyik vezetőjének konvoját

Az iraki légierő rajtaütést hajtott végre egy konvojon, amellyel az ISIS vezetője, Abu Bakr al-Bagdadi tartott egy a szélsőséges szervezet katonáival tervezett karablai találkozóra Irakban, az Anbar tartományban, közel a szíriai határhoz, írja a Reuters.

Arról egyelőre nincs hír, hogy a vezető meghalt-e, vagy túlélte a támadást. Baghdadi a saját maga által kikiáltott kalifátus feje az általuk felügyelt iraki és szíriai területeken. Halála nagyon fontos, de inkább szimbolikus jelentőségű lehet, mivel az operatív irányítást az ISIS emírjei bonyolítják. Al-Bagdadi többszöri, hosszú ideig tartó lábadozásai alatt sem volt semmi látványos fennakadás a terrorszervezet működésében.

Bagdadit az ISIS-t 2010 óta vezeti, korábban az al-Kaida tagja volt, ahonnan kizárták. Tudható, hogy az amerikai megszállás alatt fegyveres ellenállókat szervezett, az nem világos, hogy Szaddám Huszein alatt is dzsihádista volt-e. Sok elemző Bagdadit tartja Bin Laden igazi utódjának, mert „erőszakosabb, hevesebb és Amerika-ellenesebb″, mint al-Zavahiri, al-kaida-vezér.

(Index nyomán Idegen áradat – SZKR)