Hadak Útján – Fel az Alpok bérceire! (letölthető)

Julián-Alpok, Szlovénia. Ma egy túristaparadicsom, a hegymászók és a raftingosok kedvence. Száz évvel ezelőtt azonban a történelem leghosszabb hegyi háborúja zajlott itt…

Vendégünk Rózsafi János hadszíntér-kutató a Nagy Háború Blogról, akivel a Magyar Királyi 20. Honvéd hadosztály harcairól beszélgetünk az 1915-ös hadi évben.
Szót ejtünk a Nagy Háború olasz frontjának megnyílásáról, a szemben álló olasz és osztrák-magyar erőkről.  Nyomon követjük a 20. Honvédhadosztály hadútját a Kárpátoktól a Julián-Alpok magas hegyei közzé, honvédeink harcait a Krn, Vrata és Vrsic hegycsúcsokon az olasz alpini csapatok ellen.
Honvédeink másfél hónapos hősies helytállás után kivonásra kerültek a térségből. Akkor még úgy tűnt hogy a Doberdó-fennsík narancsligetei felüdülést jelentenek a zord hegycsúcsok után. Akkor még nem tudhatták, hogy a földi Pokolba csoportosították át őket.
Részletesen taglaljuk a hegyi harcászat, az extrém terep és időjárás sajátosságait. Szót ejtünk a tüzérség szerepéről, a felek logisztikai lehetőségeiről. Végezetül a sebesült ellátás, a hadifoglyok és a temetők kérdésével foglalkozunk, számba véve a veszteségeket.
Műsorunkat számos érdeklődés színesíti, ajánljuk minden kedves hallgatónknak!