Letölthető Hadak útján – Hardverezünk: – Lend-lease Aid

Szombaton folytatjuk Hardverezős rovatunkat. Vendégünk Rammjäger83 a KatPol Blogról, akivel az amerikai Kölcsönbérleti Szerződésről (Lend-Lease Act, 1941), azon belül is a Szovjetuniónak nyújtott segítségről beszélgetünk.

Azt az állítást, véleményt vizsgáljuk meg tényszerűen, hogy mennyiben köszönhető ezen hardveres szállításoknak a szovjetek győzelme a németek felett.
Szót ejtünk az Egyesült Államok biztonságpolitikai megfontolásairól, illetve arról a “háborús munkamegosztásról”, ami a hadihelyzet alakulásával és az USA hadba lépésével állt elő.
Részletesen foglalkozunk a szállítás útvonalaival (Csendes-Óceán, Atlanti-Óceán, Perzsia), a megoldandó logisztikai problémákkal. Ismertjük azoknak a nem-katonai jellegű szállítmányoknak: nyersanyagoknak, késztermékeknek a mennyiségét, amik nagyobb tételben kerültek a Szovjetunióba, összehasonlítva a korabeli szovjet termelési adatokkal.Végül a leginkább ismert katonai eszközök: harckocsi- és repülőgéptipusok “karrierjéről” értekezünk, a Vörös Hadsereg szolgálatában.
Műsorunkat számos érdekesség színesíti, ajánljuk minden kedves hallgatónknak!
A műsor facebook oldala:

Korábbi adások archívuma.

Adás: szombat, 17:30.