Újabb pofátlan hazugság Kijevből

Távolsági buszt ért találat. De hogyan?

Valószínűleg a legtöbben találkoztak már azzal a hírrel, hogy egy civileket szállító buszt Donyeck és Mariupol között félúton találat ért egy ellenőrzőpontnál, ahol legalább tíz ember életet vesztette másik legalább tíz pedig súlyosan megsérült.

Nem is kellett sokat várni, az Index egyből biztosra tudta, hogy a szakadárok voltak. Jó, tőlük nem is várunk többet. Mára azonban majdnem minden médium át is vette ilyen-olyan formában. Akár konkrétan a szakadárokat okolva, akár hátulról, sejtetve, „nem akarunk ujjal mutogatni, de..”. Először tüzérségi találatról volt szó, újabban rakéta támadásról. Tudniillik, a szakadárok nyilván részegek, hiszen oroszok, és ilyenkor lőnek, mint a süket. És nyilván több tíz kilométerről úgy találtak el egy mozgó járművet, hogy annak szinte csak az oldala sérült meg.

Ha ilyen tüzéreik lennének, nem Donyecknél, hanem Berlinben járnának, nyilvánvaló hülyeség. Az egyik legjobb önlebuktató videót a Euronews tette közzé. Érdemes végignézni. Csak a busz jobb oldalán vannak repesz nyomok, égés nyoma nem látható a járművön. Oldal irányból jött hát a repesz, szinte derékszögben. A jármű ezen oldala egyébként megközelítőleg Észak-Nyugat felé kellett nézzen, amely területek egyébként kijevi ellenőrzés alatt vannak. Innen már sántít a mese.

Tovább hallgatva a Euronews adását, azzal a szintén valótlan állítással szembesülünk, hogy „szeptember óta tartó tűzszünet”, még inkább szándékosságot sugallva, természetesen a szakadárok részéről. Főleg most, hogy a franciaországi firkászok elhallgattatása után egyre többen bírálták, hogy a donbasszi mészárlásokról egy szó sem esik. Natessék, a „gonosz orosz terroristák” egyből csináltak valamit.

A „szeptember óta tartó tűzszünet” meg egész egyszerűen megint csak nem igaz. Valójában ez már legalább a második fegyverszünet, ami abból áll, hogy Kijev fegyverszünetet hirdet meg, majd ugyanúgy lőnek tovább, a szakadárok meg belátásuk szerint. Egyébként tegnap óta hivatalosan vége is van a legutolsónak is. Porosenko szövege szóra sem érdemes. Mindenki gondoljon egy nyilatkozatra, mit mondhat, aztán hallgassa meg. Valahol természetes is, sajnos.

Végül megemlítik, hogy pont most akarja tárgyalni a parlament a mozgósítási tervezetet. Pont most, amikor a „legsúlyosabb civilek elleni támadás történt”. Szerencsére más szemfüles videónézők is akadnak. Íme egy fórumokon keringő képgyűjtemény, mely azt bizonyítja, hogy nem rakétatámadás történt, hanem gyalogság elleni akna robbant fel a busz mellett.
Már csak az a kérdés, hogy kik telepíthettek és hozhattak működésbe gyalogsági aknát egy ukrán ellenőrzőponttól pár méterre.

4PPbVgZyk9w

xF0l3HA4WaE

h25488diZd4

1f3fqCpGoj4

bALWnZL2L_0

Vanek úr- SZKR – Militarizált Övezet