Attraktív-e a KOMONDOR?

A páncélozott jármű fejlesztése szerencsére nem állt le.

Leadták a Discovery Chanelen az Attraktor legújabb adását, mely az Gamma és a Respirátor Zrt. RDO 3221 Komondoráról szólt. Isten igazából sokkal több kérdést tett fel, mint amennyit megválaszolt, a reklámmal együtt is csak fél órás műsor.

Az elején megtudunk egyet, s mást a cég előtörténetéről, majd egy kis, mímelt (legalábbis remélhetőleg) rácsodálkozás, hogy nocsak, egy elemző műszer számítógép nélkül is tud működni.

Aztán kilépnek a szabadba, ahol a már három darabosra bővült páncélautó flotta tárul a néző szeme elé. Várná az ember, hogy jöjjön a Discoverytől megszokott információ dömping a számok, nagy számok bűvöletében, de semmi. Annyi adatot kap az ember, hogy az még egy nyamvadt autós kártyára sem elég. Megtudjuk, hogy bizony változtak a gépek, de csak súly és teljesítménynövekedésről esik szó.

A legelső Komondor 13 tonnás, 280 lóerővel, a második 14 tonna és 335, míg a harmadik, három tengelyes, 16 tonna és 450 lóerő. Igazából jó lenne fájó búcsút venni a lóerőtől és KW-ra szokni át, de ugorjunk. Ami érdekesebb, az a teljesítmény-tömeg arány. Azaz, a súlynövekedés ellenére megőrizte-e mozgékonyságát a jármű?

Tehát: az elsőnek egy tonnájára 21,5, a másodiknak 23,9, míg a harmadiknak 28,1 lóerő jut minden tonnájára. Valóban van fejlődés, a hármas számú jó 30%-os fajlagos teljesítménynövekedést tud felmutatni. Aztán meglátjuk, hogy a járműből történő kilátást körkörös kamerarendszer biztosítja, aztán valami olyat is hallunk, hogy száz liter üzemanyag az száz kiló. Legalábbis én úgy hallottam, de remélem, rosszul hallottam. Igazából a műsort a túlzásba vitt jópofáskodás, és végére beerőltetett akciójelenet csapta agyon. Komolyan, tegye fel a kezét, aki inkább nézett volna helyette egy jó kis sárdagasztást, szlalomozást.

Na mindegy, vissza a járművekhez. A második példány nem sokban különbözik az elsőtől, tulajdonképpen picivel nagyobb és picivel erősebb. A harmadik azonban műszaki mentő kivitelű. Ahogy a műsor beharangozószövege írja:

A háromtengelyes jelenleg műszaki mentőnek van kialakítva, hátul két daruval. Az egyik 5 méterre tud kinyúlni és 1 tonnát megemelni, ezzel lehet mondjuk elromlott járművek motorját kiemelni. A másikat hátrafelé lebillentve, egy másik autó orra alá beakasztva tud megemelni 12 tonnát, tehát simán kiment egy másik elakadt Komondort.

rdo3932_ev(3)
Namármost. Ha 12 tonnát emel, akkor 13-at nem igazán, 14, 16 tonnát meg pláne nem illek vele emelni. Mert ugye itt az emelésen van a hangsúly. (Ha már műsz.mentő, akkor azért egy tolólap elfért volna az elejére, a motor megbírná.)

Tulajdonképpen itt véget is érnek az érdemi információk, azt leszámítva, hogy a tervezés mindössze egy évet vett igénybe, és hogy a motor típusa titkos, a kuplung pedig magyar gyártmány. Több berendezést, rendszert egyébként megvettek külföldről, például a féket a Knorr Bremse szállítja, de ez már nem itt derült ki. Sajnos a járművek áráról sem esett szó, sem a fejlesztés költségéről, sem arról, hogy milyen ütemű sorozatgyártásra lennének képesek.

Más forrásból kiderül azonban, hogy csak a második két jármű (tervezett) fejlesztési költsége túlhaladta a 492 millió forintot, melyben 221,5 millió forint állami pénz is van. Ez persze nem egy-egy jármű ára. Illetve most még igen, de a sorozatgyártás beindulásával ez folyamatosan csökkenne, hiszen ezekben a százmilliókban jócskán benne van a mérnökök íróasztal feletti görnyedése, speciális szerszámok beszerzése, satöbbi.

Ugyan az Attraktor műsorában megtudjuk, hogy már a nyolcvanas évektől kerestek ilyen járművet a Respirátoron, ezért bíznak a megrendeléseben, de szerintem az az ország, amelyik komolyan gondolta, azóta megoldotta máshonnan. Nem kedvez tovább az sem az exportesélyeknek, hogy a gyártó ország sem rendszeresítette. Ez sokszor elveszi a vevő kedvét, amolyan „anyád se szeret” bélyeget ad.

Szintén más forrás szerint 2015 második félévééig tart a fejlesztés, tehát még nincs is készen hivatalosan. Azt sajnos nem tudni, hogy mostanra már csak a tesztek maradtak-e, vagy még mindig kell-e reszelni valamit. Minden esetre a páncélvédettséget és egyéb tényezőket a gyártó meg tervezi feleltetni a kategóriára (MRAP) vonatkozó NATO-STANAG előírásoknak, ami jó. Illetve elvárható.

Ezek után a sikerhez már csak megrendelés kell. Első körben hazai. És, habár az Index harcjárműnek titulálja, azért a szakmai berkek ilyen barokkos túlzásokra nem ragadtatják magukat, miképp a gyártó sem. Így szűkül is az értelmesen beszerezhető mennyiség.

Másik veszélyeztetője a KOMONDOR-nak a Rába VZF., ami hasonló céllal készült, csak egy nagyságrenddel nagyobb. Az alap Rába H-18 össztömege 18 tonna, ehhez jön hozzá a páncélzat. Fogas kérdés, hogy van -e értelme több ilyen kategóriájú járművet is rendszerben tartani (pár darab használtat kaptunk az USA-tól és beszerzésre is sor került egy minimális mennyiségben), pláne gyártani. Egyszerűen sokkal drágább, mint csak az egyiket rendszerbe állítani. Noha a Rába évekkel ezelőtt azt állította, hogy a VZF. csak egy tanulmány, ez azért nincs kőbe vésve, hiszen egyrészt kizárólagos tehergépjármű beszállítói szerződése van, másrészt jókora része állami tulajdonban van. (A Rába VZF-ről bővebben a Combat Gear blogon.)

A Rába ellen szól ugyanakkor, hogy ránézésre jóval magasabb súlypontúnak látszik vetélytársánál, ez nyilvánvaló hátrány.
No, de mik is azok a feladatkörök, amikben elképzelhető lenne a KOMONDOR? Első körben MRAP-ként és AVB-felderítőként, mint eredetileg is készült. Felelőtlenség lenne nagy számításokba kezdeni, de ezekben a rendeltetésekben több tucatnak is létjogosultsága lehet. Jó esetben ugye, nem csak 20-30 katonát viszünk páncélvédelemmel. Harcban amortizálódik, neadj’ Isten fogy is.

Elsőre az ABV-felderítő szerep erőltetett lehet, hiszen „kik dobnának  ránk atomot?”, de nem csak erről van szó. Mint azt a délszláv és kelet-ukrajnai polgárháborúk mutatják, könnyen baja eshet egy-egy vegyi üzemnek. Ide például nem szívesen megy az ember G mercivel.

Továbbá hasznos lehet a terrorelhárítás számára, a BTR-80-asok mellé, vagy inkább helyett, légvédelmi bázisjárműként, az erre a célra nevetséges Unimog helyett, és sorolhatnánk, de inkább az időre és az olvasókra hagyjuk a további ötletelést.

Az alábbi, régebbi videóban látható olyan animáció, ami az összes KOMONDOR tervezett típust felsorakoztatja:

Itt pedig a Totalcar adása a KOMONDORRÓL:

Vanek úr – SZKR – Militarizált Övezet