Alexander Dugin: A technológia az emberiség végső veszedelme

A technológia fejlődése – különösen a nyugati mániákusok által – maga is eszkaláció, hiszen az eredményeket a Nyugat agresszív mentalitása azonnal a háború területén is alkalmazza – írja Alexander Dugin. 

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A haditechnika fejlesztése nem pusztán műszaki fejlesztések sora: a technológia mindenekelőtt haditechnika. A technológia békés alkalmazása szigorúan másodlagos szempont. A technológia fejlődését a leghatékonyabb, legellenállhatatlanabb és legfélelmetesebb fegyverek létrehozatalára irányuló törekvés vezérli.

A háború halálzóna, és a technológia is az: célja, hogy megöljön, és biztosítsa a befolyás, a hatalom és az uralom növekedését.

A technológia természete veleszületett módon baljós és végzetes. A technológia az ember ellen irányul. Dehumanizálja a háborút, megfosztja emberi dimenziójától. Most már látható, hogy a technológia ezen emberellenessége közvetlenül az emberiség – a poszthumanizmus, szingularitás, mesterséges intelligencia révén való – eltörléséhez vezet. Minden új technikai fejlesztés egy újabb lépés a dehumanizáció felé.

Nem hozzáad, hanem elvesz valami fontosat az emberiségtől. A technológia a negatívum halmozódása.

A technológia és a halál közötti mélységes kapcsolat logikusan a gépek ember elleni háborújához vezet.

A disztópiák cselekményei egyszerűen a technikai civilizáció kialakulásának logikai irányzatait folytatják. Nem nehéz kiterjeszteni a történelem vonalát a múlttól a jelenen át a jövőig. A jövőt a történelem szemantikai szerkezete határozza meg. A technológia az emberiség átka. Emiatt az elmúlt évtizedek tudományos-fantasztikus filmjei éjsötét képeket festenek: a technológia jövőbeni diadala a gonosz diadala. Azok, akik tökéletesen uralják a technológiát, erkölcsileg és szellemileg a kultúra legalját képezik. Lelkükkel fizetnek a találmányokért és azok következményeiért.

Ám ennek a jelenségnek a leküzdéséhez összhangban kellene lenni a technomániákusokkal. Kiderült, hogy az ördög legyőzéséhez magává az ördöggé kellene válni. Ez azonban nagyon megkérdőjelezhető és félelmetes logika.

Ki kell mondani: a technológia önmagában gonosz, és még jó kezekben sem szűnik meg az lenni. Csak arról van szó, hogy azok a kezek, amelyek halálos gépeket működtetnek, nem maradnak meg sokáig.

Ez összetett metafizikai probléma. Nem lehet figyelmen kívül hagyni. Megoldás nem látszik körvonalazódni, de ennek felvetése mindenképpen szükséges…

Dugin: Naszrallah halála Izrael apokaliptikus felemelkedését jelzi

Amikor a technológia öl – Dugin a technológiai biztonságról és a libanoni robbanások tanulságairól

(Szent Korona Rádió)