Orbán nem ítéli el Izraelt, mert sok itt a zsidó

Orbán Viktor pénteki rádióinterjújában nem ítélte el az izraeli konfliktust, különösen a civil áldozatokat. Bár korábban egyértelműen kiállt Izrael mellett, most elkezdett félrebeszélni és a magyarországi zsidóság védelmére hivatkozott. Felmerül a kérdés: valóban azért kellene Izrael érdekeit támogatni, mert sok zsidó él Magyarországon? Megengedhetetlen, hogy a Közel-Kelet politikája miatt Magyarország „pincsikutyaként” viselkedjen.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel ismét a Kossuth rádió vendége volt. A kormányfő beszélt a semleges gazdaságpolitikáról, a háborúról és a migrációról is. Elmondta, hogy a legfontosabb kérdés gazdasági szempontból az az, hogy van-e az embereknek munkájuk, de szóba került a családi pótlék emelése, valamint a Közel-Keleten zajló konfliktus is.

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádió vendége volt, ahol beszélt többek között a semleges gazdaságpolitikáról, a háborúról és a migrációról is. A műsor elején rögtön szóba került a geszti, kihelyezett kormányülés és Emmanuel Macron, francia elnök kijelentése, miszerint félő, hogy két-három éven belül megszűnhet az Európai Unió.

A kormányfő elmondta, hogy a szerdai az őszi idényt elindító többnapos kormányülés volt, amelyen szerinte inkább az arányok beállítása volt a fő feladat. Orbán Viktor szerint el kell dönteni, hogy mi az, ami fontos. Mint mondta, óriási a csábítás, hogy Magyarország a figyelmét a külpolitikára fordítsa, de közben magunkkal kell törődni, amely elsősorban a gazdaságot és a honi ügyeket jelenti.

Az EU egy olyan döntést hozott, amely megpecsételi a saját versenyképességét. Ez egy gazdasági hidegháború, amit most csinál az Európai Unió

– fogalmazott a miniszterelnök.

Orbán Viktor úgy folytatta, hogy a magyar gazdaság arra épül, hogy itthon sokkal több terméket állítunk elő, mint amire szükségünk van és jó pénzért eladjuk. Ebből van egy többletünk. Ha ezt megbénítják, akkor a mi termékeink eladása egyre nehezebbé válik, ami negatívan hat Magyarországra, ez az exportorientált gazdaságunkat sújtja.

A gazdasági semlegességből a piacok, beruházások, finanszírozások, technológia semlegessége következik. Ez óriási vitákat szül a politikában – tette hozzá.

A miniszterelnök szerint a szavak mögé nézve azt látjuk, hogy minden támadással megpróbálják Magyarországot a gazdasági semlegesség útjáról letéríteni, ha jól csináljuk, akkor a következő évben 3-6 százalék közé emelkedhet a gazdaság, amely béremeléssel is járhat. Ez pedig jóllétet és magasabb életszínvonalat eredményezhet.

Orbán Viktor kijelentette, hogy ki kell állni magunkért, meg kell védeni ezt a pozíciót, a politikában a legfontosabb a siker.

Elmondása szerint ezt azon alapokra építkezve lehet megcsinálni, hogy a turizmusunk rekordévet zár, az élelmiszeripar jó állapotban van. A járműipar viszont döcög, nem tudjuk eladni azokat, tehát a járműipar szempontjából nekünk nem kedvező a helyzet.

Ha a Közel-Keleten háború van, annak mindannyian megisszuk a levét

Emmanuel Macron francia elnök Európai Unióval kapcsolatos kijelentésére reagálva azt mondta, abban nincs semmi túlzás, ugyanis, az uniós állampolgárok nem tűrik el, hogy a brüsszeli bürokraták rákényszerítsenek az Unióra valami olyat, ami mindenkit tönkretesz. Szerinte pont ezért nyert Andrej Babis Csehországban, a Szabadságpárt Ausztriában, de Giorgia Meloni olasz miniszterelnök is.

Orbán Viktor kijelentette, hogy ha az Európai Unió nem tér át a határt védő politikára, akkor a migráció miatti konfliktusok szét fogják feszíteni.

A nemzetbiztonsági kabinet ülésével kapcsolatban úgy fogalmazott, „nyilvánvaló, hogy ha a Közel-Keleten háború van, annak mindannyian megisszuk a levét”, hiszen a világgazdaság óvatossá válik, a magyar valuta érték csökken. Ezért nem mindegy gazdasági szempontból sem, hogy mi zajlik a világban.

A miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy a Közel-Keleti konfliktus azért is van ránk kihatással, mert Magyarországon sok zsidó él, akik érzelmileg is érintettek a kérdésben. Tehát a magyar állampolgárok egy bizonyos része személyesen érintett abban, hogy mi történik éppen Izraelben, az ő védelmükben mindent meg kell tennünk, hogy garantálni tudjuk a biztonságukat

Az ukrajnai háborúval kapcsolatban elmondta, kikerülhetetlen volt, hogy a soros uniós elnökségben megpróbáljunk békét teremteni, ezért is indult békemisszióra Kijevbe, Pekingbe, Moszkvába, majd Donald Trump-hoz. Orbán Viktor azt látta, hogy az orosz-ukrán konfliktusban nincs szándék arra, hogy egymással békét kössenek.

Ennek érdekében a kormány próbál olyan nemzetközi politikát csinálni, ami a béke irányába tereli a háborúzó feleket – tette hozzá a miniszterelnök.

A legfontosabb kérdés: van-e az embereknek munkájuk

A miniszterelnök elmondta, hogy a legfontosabb kérdés gazdasági szempontból az az, hogy van-e az embereknek munkájuk. Ismertette, hogy 2010-ben 12,5 százalékos munkanélküliség volt, ma 60-70 ezer betöltetlen állás van. Orbán Viktor szerint ez egy óriási siker, de mindenki természetesnek veszi.

Jó minőségű, képzett, fegyelmezett a magyar munkás

– fogalmazott.

A fizetésekről beszélve a kormányfő elmondta, hogy a magas infláció, a háború, a szankciók hatása miatt az emberek szenvedtek. Most 3,5 százalék az infláció, de meg tudtuk magunkat védeni attól, hogy az árak nagy mértékben emelkedjenek.

Hozzátette, hogy a gazdaság normális működésében nem lehet fenntartani az árstopot. Olyan gazdaságpolitikára van szükség hogy mindenkinek legyen keresete. Orbán Viktor elmondása szerint, a szabályozás rövid időtartalomra lehetséges, azonban hosszú távon a béremelésben kell gondolkodni.

„Magas céljaink vannak, arról beszéltünk, hogy hogyan lehet elérni az 1000 eurós minimálbért. El akarunk jutni oda, hogy 2-3 éven belül hogy 1 millió forint legyen az átlagjövedelem. Ez sikerülhet” – hangsúlyozta a kormányfő.

Mint mondta, nagy dilemmában vagyunk, ugyanis jó lenne csökkenteni az adókat, mert akkor mindenki jól járna. A másik az állami alkalmazottak bére, amit akkor lehet emelni, ha van bevétel – tette hozzá.

Az állami szektorban dolgozók nem tudnak lépést tartani a magánszektorban dolgozókkal szemben, kivéve a pedagógusok. Elmondta, hogy az orvosok, ápolók helyzete ugyanez, ott elfogadható állapotok vannak. A vízügyesek azonban „legatyásodott állapotban vannak”.

Ha a gazdasági növekedés mértéke 3-6 százalék lesz, akkor minden problémánk megoldódik

– jelentette ki, hozzátéve, hogy először a növekedést kell elérni, utána tudunk bérprogramot bővíteni.

A családi pótlék emeléséből nem enged

Orbán Viktor szerint a családok támogatása az elsődleges, az a fontos, hogy az ő vagyoni helyzetük ne legyen rosszabb azokénál, akik nem vállaltak gyereket. Ezért meg kell emelni kétszeresére a családi pótlékot a következő évben, „ebből nem engedek.” Hozzátette, hogy

a gyerekesek számíthatnak arra, hogy az ő helyzetük érezhetően javulni fog a 2025-26-os évben.

A migrációval kapcsolatban a miniszterelnök kifejtette, hogy a magyar politika sajátossága Brüsszelben szokatlan: azt mondjuk, amit gondolunk, és azt is fogjuk csinálni. Szerinte jó, ha Brüsszel főpolgármestere felkészül, mert ha továbbra is ez lesz, oda fogják szállítani a migránsokat.

Orbán Viktor a múlt héten Észak-Macedóniából adott interjút a Kossuth rádiónak. A kormányfő akkor a gazdasági semlegességről, az európai uniós versenyképességi paktumról beszélt, elmondta, hogy az árvízvédelemnél jelesre vizsgáztak a magyarok, de szóba került az amerikai elnökválasztás és annak hatásai is. Orbán Viktor politikai igazgatója, Orbán Balázs ’56-os hősökre tett kijelentését is megemlítette.

Schwarzeneggerrel erősít Orbán

Orbán akár a Nemzetközi Büntetőbíróságból is kilépne, csak Izrael seggét nyalhassa

(Index nyomán Szent Korona Rádió)