Bürokrácia idehaza: iskolás gyerekek húzzák a rövidebbet, mert kiszavaztak egy Fidesz képviselőt a helyiek

Megszüntették a helyi iskolabuszt Délegyházán, mert a helyiek nem szavaztak az alpolgármesterre. Egy kiszivárgott hangfelvételből kiderült a pontosan elhangzott bürokratikus mondat.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Több gyermek és szülő is nehéz helyzetbe került, miután Délegyháza önkormányzata megszüntette a helyi iskolabusz-szolgáltatást. Az Indexhez eljutott egy hangfelvétel, amely a júniusi önkormányzati választások után készült. A beszélgetésen Riebl Antal, a település függetlenként induló polgármestere azt állítja, Szilveszter Lajos alpolgármester „kiszavazása” miatt nem finanszírozzák tovább az iskolabuszt.

Nem indul több iskolabusz Délegyházán, így a diákok kénytelenek napi másfél órát gyalogolni egy olyan úton, ahol még közvilágítás sincs. A szolgáltatást olyan gyermekek is igénybe vették, akik hátrányos helyzetük miatt nem tudtak más módon eljutni a Hunyadi János Általános Iskolába.

Az intézmény igazgatója a tanévkezdés előtti hetekben tájékoztatta a szülőket arról, hogy fenntartójuk, a Szigetszentmiklósi Tankerületi Központ vonja el a busz működésére szánt forrást. A Belügyminisztérium közleményt adott ki, amelyben tisztázták, hogy az iskolabusz megszüntetéséről a település önkormányzata döntött. A tankerületi központ 2019 és 2024 között az önkormányzat kérésére csak a szolgáltatás költségeinek 20 százalékát vállalta át, a további folyósításhoz pedig a költségvetési felügyelő nem járult hozzá.

„Kiszavaztátok a Lajost, azért nem lesz busz”

Riebl Antal polgármester 2010 óta – az idei évet is beleértve – az összes választást megnyerte a településen. A függetlenként induló jelölt csak Délegyháza 4-es számú szavazókörzetében nem kapott elég szavazatot, míg Szilveszter Lajos, leköszönő alpolgármester már az új képviselő-testületben sem lesz benne. A politikus egy helyi buszos vállalkozást is üzemeltet, így testületi tagként Délegyháza iskolai buszoztatását is támogatta.

Az Index szerkesztőségéhez eljutott egy hangfelvétel, amely a júniusban tartott Délegyházi Napok rendezvényen készült. A beszélgetésen a település polgármestere azt állítja, azért nem lesz iskolabusz, mert a helyiek „kiszavazták a Lajost”.

A hangfelvétel leirata így hangzik:

“Tizeneggyel többen szavaztak a bűnözőre, mint rám (…) Hát nem tudjátok, milyen szegény ez a falu, nem tudjátok, és követelőzés van. De most nem lesz követelőzés, mert nem lesz busz. Nem tudjuk finanszírozni, azért, mert kiszavaztátok a Szilveszter Lajost, azért nem lesz busz. Hát nem gyerekjáték ez! (…) A Lajos b*szd meg, a Lajosnak így folyt a könnye. Kiszavaztátok a Lajost, nem lesz busz, ennyi. Menjetek a Pájer Ágihoz, majd ő csinál nektek buszt.”

Az elhangzottakkal kapcsolatban az Index megkereste a délegyházi önkormányzatot is, de ők nem válaszoltak.

Délegyháza polgármestere nem először került a sajtó középpontjába. Körtefesztivált tartottak a településen 2016-ban, ahol egy idős férfi többször megszúrta egy késsel Riebl Antalt. A támadót végül a tűzoltók és a biztonsági őrök állították le. A polgármester súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett.

Útépítéssel segítenének az iskolabuszt nélkülöző diákoknak

Habár Délegyháza önkormányzata az iskolabusz üzemeltetését nem tudja finanszírozni, a polgármester úgy döntött, vásárolnak egy termőföldet, hogy bicikliutat építsenek a szolgáltatás nélkül maradt diákoknak. Riebl Antal a DabasTV szeptemberi adásában beszélt arról, hogy egy új útszakasszal tennék „komfortosabbá” a gyermekek iskolába járását.

„Mivel a tavak által szétszabdalt a településünk, így ezt a 15-20 kilométert, amit a gyerekeknek adott esetben meg kell tenni, ebben kell segítséget nyújtani. Azt találtuk ki, hogy egy termőföldből megfelelő darabot megvásárolunk, és ezt kivonjuk a termelésből, és itt majd egy kerékpáros utat meg más intézményt is kialakítunk. Ez körülbelül egy év lesz, tehát nagyon keserves egy év vár az ott élőkre, de bízunk abban, hogy ezután az egy év után már komfortosabb lesz az eljutásuk az iskolába”

– ismertette Délegyháza polgármestere.

Megmenekült az újlipótvárosi általános iskola az új, zsidó fenntartótól és annak érzékenyítő programjaitól

Csak a szokásos: Audit vettek a cigányok a Magyar Falu Program pénzéből

(Index nyomán Szent Korona Rádió)