Több ezer ember személyes adata szivárgott ki a magyar fejvadász végtől

A cég adatbázisából a személyes adatok és elérhetőségek mellett olyan megjegyzések is kiszivárogtak, amivel a cég munkatársai jellemezték az adott egyént.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Több ezer ember adatai kerültek nyilvánosságra azzal, hogy kiszivárgott a Switch IT KFT. fejvadászcég egy belsős adatbázisa. A táblázatban személyes adatok mellett még azok a megjegyzések is szerepelnek, amelyeket a cég munkatársai fűztek a telefonon megkeresett potenciális munkavállalókhoz, így például olyanok szerepelnek mellettük, hogy “Elköszönés nélkül lerakta. Paraszt pasas”, “Asperger szindrómás, vezetői pozícióra nem jó”, “Apja meghalt, nem érdekli új lehetőség” vagy épp “NE KERESSÜK!! Kekeckedett és kikérte magának, hogy mi honnan tudjuk a számát”.

A lap szerint feltehetően egy hiba miatt lett véletlenül nyilvánosan elérhető az adatbázis, amelyben munkakörökben osztott listákban összesen hétezer nevet számoltak össze, igaz, volt olyan név, amely többször is szerepelt. A kiszivárgott táblázat egy valós adatokkal feltöltött tesztadatbázis lehet a portál szerint. A listákon többnyire informatikusok szerepelnek, mellettük építőmérnök, jogász, könyvelő, villanyszerelő, lakatos is van a táblázatban, de ismert nevek, például egy nevesebb etikus hekker adatai is nyilvánosságra kerültek.

A kiszivárgott adatok között általában az érintettek e-mail címe, telefonszáma és LinkedIn-profilja szerepel szakmai részletek mellett, de az életkor és a bérigény is fel van tüntetve egyeseknél. A Telex szerint a szivárgás megkönnyítheti az adathalász támadók dolgát, ha például a táblázatban szereplő valamelyik személy munkahelyéhez keresnének belépési pontot.

A Switch IT Fejvadász és Tanácsadó Kft-nek a kiszivárgott adatbázis szerint több mint 1200 céges partnere van, a vállalat honlapja cikkünk írásakor nem volt elérhető, de korábban többek között az szerepelt rajta a Telex szerint, hogy “A közvetlen megkeresés és IT fejvadász tevékenység során a legfontosabb szempont a diszkréció”. A lap kérdéseket küldött a Switch IT-nak és a Nemzeti Adatvédelmi és Információs Hivatalhoz (NAIH) is, a cikk közléséig nem kaptak választ.

(HVG nyomán Szent Korona Rádió)