Ezúttal Jement bombázta Izrael

Izrael vasárnap légicsapások sorozatát indította a jemeni húszi célpontok ellen, miközben folytatta a libanoni Hezbollah elleni támadását is. Az izraeli kormány továbbá kiterjesztette az Irán által támogatott csoportok elleni támadásait az egész Közel-Keletre, ami azzal a kockázattal jár, hogy felgyorsítja a regionális háború eszkalációját.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A jemeni Hodeidah kikötője elleni támadásban több tucat izraeli repülőgép vett részt, és a Ras Issa és a Hodeidah kikötőiben lévő üzemanyag-létesítmények, erőművek és dokkok voltak a célpontok. Ez volt az egyik legnagyobb ilyen művelet, amelyet a csaknem egy éve tartó válság kezdete óta láthattunk. Izraeli katonai tisztviselők szerint a rajtaütés a Jemen nagy részét ellenőrző, Irán által támogatott fegyveres csoport, a húszik ellen irányult. A húszik hónapok óta tüzelnek izraeli célpontokra, azzal az indokkal, hogy szolidaritást vállalnak a gázai palesztinokkal: először az volt a kérésük, hogy a segélyek hadd jussanak be az övezetbe, de aztán látva a népirtást, amit Izrael elkövet, tovább folytatták műveleteiket.

A vasárnap célba vett helyszíneket a jemeni fővárost, Szanaát 2014-ben elfoglaló húszik arra használták, hogy „iráni fegyvereket és katonai szükségletekre szánt készleteket szállítsanak a térségbe” – áll az izraeli hadsereg közleményében.

„Az elmúlt évben a húszik Irán irányításával és finanszírozásával, valamint iraki milíciákkal együttműködve működtek Izrael állam megtámadása, a regionális stabilitás aláásása és a globális hajózás szabadságának megzavarása érdekében” – közölte a hadsereg a judeokrata narratívát.

A jemeni csapások és a libanoni támadások újabb hulláma 48 órával az után az izraeli terrorakció után következett be, amelynek során Bejrútban megölték Haszan Naszrallahot, a Hezbollah veterán vezetőjét. Naszrallah halála óta az Irán által is támogatott Hezbollah kijelentette, hogy folytatja a harcot Izrael ellen. Vasárnap reggel a Hezbollah egy csoportos tüzérségi támadást indított Izrael ellen.

(Index nyomán Szent Korona Rádió)

“Halál Amerikára! Halál Izraelre! Átok a zsidókra!” – Kik is azok a jemeni húszik

Hiába ír magyarul a jemeni, nem engedték be a Könyvfesztiválra

A húszik továbbra is aktívak: két tankerre támadtak