Több, mint 50 év siralomház után felmentették a japán férfit

Hakamada Ivaót 1968-ban ítéltek halálra négy ember megöléséért, azóta rács mögött várta a kivégzést. A tokiói bíróság azonban tavasszal perújrafelvételt rendelt el és arra jutottak, hogy Ivaó valójában ártatlan, ezért felmentették.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Felmentett egy japán bíróság csütörtökön egy több mint fél évszázaddal ezelőtt gyilkosság vádjával halálra ítélt férfit. Hakamada Ivaót, egy miszót (szójababpaszta) gyártó üzem dolgozóját, korábbi ökölvívót négy ember – munkaadója és annak három családtagja – 1966-os megöléséért ítélték halálra. Az áldozatokat megkéselték, kirabolták, sidzuokai házukat felgyújtották. A kivégzés elmarad.

Hetekig tartó vallatás után Hakamada beismerte bűnösségét, de vallomását később visszavonta, és mindvégig ártatlanságát hangoztatta. 1968-ban ítélték halálra, és csaknem fél évszázadot töltött rács mögött, többnyire magánzárkában, mielőtt 2014-ben szabadlábra helyezte egy bíróság, amelynek kétségei támadtak a férfi bűnösségét alátámasztó egyetlen bizonyíték, a DNS-tesztek hitelességét illetően. Hakamada azóta szabadlábon várta ügyének rendeződését.

Tavaly tavasszal indult perújrafelvételi eljárás az ügyében azzal a céllal, hogy a most 88 éves férfi bizonyíthassa ártatlanságát.

A japán büntető törvénykönyv csak akkor teszi lehetővé az újratárgyalást, ha erős bizonyíték szól a vádlott ártatlansága mellett. Hakamada esetében a vádirat jórészt olyan véres ruhadarabokra támaszkodott, amelyek egy évvel a bűncselekmény után kerültek elő, feltűnően élénk vérfoltokkal. A perújrafelvételt elrendelő tokiói felsőbíróság hangsúlyozta, hogy a vérfoltos ruházaton kívül nincs semmi, ami Hakamada bűnösségét bizonyítaná, ezért jogos kételyek fűződnek a bűnösségéhez, és nagy az esélye annak, hogy a bűnösség perdöntő bizonyítékát, a vérfoltos ruhadarabokat a nyomozók helyezték el a miszótartályban, ahol megtalálták azokat.

A második világháború óta Japánban ez az ötödik eset volt, hogy perújrafelvételt rendeltek el olyan ügyben, amelyben halálbüntetést szabtak ki. A korábbi négy mind felmentéssel végződött az 1980-as években.

Az EU-nak nem tetszik, mégis marad a halálbüntetés intézménye Japánban

Halálra ítélték a nőket gyilkoló, valódi “Deadpoolt” – Több ezer nő tüntetett a kegyelemért

(Világgazdaság nyomán Szent Korona Rádió)