Betilthatják az önkormányzatok az Airbnb-t?

A Terézvárosban lezajlott két hetes szavazás eredménye döntést hozott az Airbnb jövőjéről a kerületben: a lakók 54%-a a rövid távú lakáskiadás kitiltása mellett voksolt. Ez az intézkedés 2026. január 1-jétől lép életbe, ami jelentős változásokat hozhat a helyi lakáspiacon, és hatással lesz az érintett szolgáltatóiparra is. Soproni Tamás polgármester a döntésről és annak várható következményeiről beszélt, kiemelve, hogy az ingatlanértékek csökkenhetnek, viszont a közösségi érdekeket szem előtt tartva hosszú távon fenntarthatóbb életminőséget kívánnak biztosítani a lakosok számára. A kérdés, hogy mennyire lesz ragadós a kerületi példa.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Terézvárosban vasárnap lezárult a két hétig tartó szavazás, amelyben a kerület lakói eldönthették, szeretnék-e, hogy a rövid távú, vagyis az Airbnb-típusú lakáskiadás továbbra is része legyen a kerület életének. A voksolók 54 százaléka úgy döntött, hogy tiltsák ki a kerületből az Airbnb-t, méghozzá 2026. január 1-jével. A végeredmény azonban sok kérdést felvet, amit Soproni Tamással, a kerület polgármesterével beszéltünk át.

Indításként rákérdeztünk, hogy maga a polgármester igénybe vett-e már életében Airbnb-t. Soproni Tamás nagyon szereti ezt a szolgáltatást, különösen amikor külföldön jár. Szembesítettük a polgármestert azokkal a kifogásokkal is, amelyek a választással és annak lebonyolításával kapcsolatban merültek fel. Egyfelől hogy jogilag nem volt formalizált, és azt sem lehetett tudni, milyen programot használtak ehhez. Soproni Tamás szerint ugyanazt az ingyenes forráskódú szoftvert használták, mint Budapest a Lakógyűléshez.

Felmerült az is, hogy miért volt a végletekig sarkítva a választás lehetősége, hogy legyen, vagy ne legyen Airbnb, ahelyett, hogy kínáltak volna esetleg köztes megoldást is, mondjuk évi 90 napot engedélyezve. A polgármester úgy véli, ha benne hagytak volna időkeretet, azt sokan megpróbálják kijátszani, arra pedig nincs kapacitásuk, hogy minden egyes lakáshotelezőt egyenként ellenőrizzenek.

Több száz milliós éves adóbevételt hozott az Airbnb

A felvetésre, hogy ekkora összegből simán rendbe hozhatták volna a kerület sokfelé romos épületeit, a polgármester elmondta, éppen tavaly indult egy több milliárdos homlokzatfelújítási program, ahol 80 százalékot az önkormányzat fizet, aminek a fele vissza nem térítendő támogatás. A legtöbb panasz azért érkezett, mert a lakáshotel-tulajdonosok gyakran nem is ott élnek, ahol a kiadó ingatlanjuk van, nem érdekli őket a házak közös problémái, így nem is tudnak közös döntéseket hozni.

Az önkormányzat nem tud adót emelni, mert erre nincs jogosítványa. Soproni Tamás szerint az optimális szabályozás a kormány részéről az lenne, hogy egy személy, egy Airbnb. A jelen állapot az, hogy az Airbnb felveri a lakásárakat és az albérleti díjakat is.

A polgármester szerint az Airbnb teremtette szolgálatóiparban dolgozók valóban megsínylik a 2026 januárjától életbe lépő döntést. Elsősorban a mosodákra, a takarítókra és a karbantartókra gondol, nekik állásbörzével igyekeznek segíteni a következő több mint egy évben. A lakástulajdonosokat pedig adókedvezménnyel ösztönöznék, hogy inkább albérletnek adják ki ingatlanukat.

Ragadós lehet a terézvárosi voksolás

Bár a bulinegyed nem a VI., hanem a VII. kerületben van – ahol viszont nincs terítéken az ott élők megkérdezése az Airbnb jövőjéről – mégis rendszeresek egyeztetések vannak a témában a szomszédos kerületek vezetőivel. Soproni Tamás úgy véli, kivárás érezhető, hogy milyen lesz a most lezárult voksolás fogadtatása. Aztán lehet, hogy követik majd Terézváros példáját.

A polgármester azzal a megállapítással is egyetértett, hogy akik megszavazták az Airbnb kitiltását a kerületből, gyakorlatilag lábon lőtték magukat, hiszen így ingatlanjuk értéke csökkenni fog. Azokra persze nem igaz ez, akik hosszú távon képzelik el életüket Terézvárosban.

Érintettük azt is, hogy már a kormány asztalán van egy tervezet, amely az Airbnb szabályozásával foglalkozna. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter azt mondta: az Airbnb lakhatási kérdéskör, nem turisztikai, ezért a kormányzat nem is így közelíti meg ezt a témát.

Drogosok és hajléktalanok lepik el a bulinegyedet

(Index nyomán Szent Korona Rádió)