Új magyar nemzeti kutyafajta született: a sinka hivatalos elismerést kapott

Örömmel jelentette be a Hukosz – Magyar Ebfajták Szövetsége, hogy szerdán hivatalosan is elismerték a sinkát, mint új magyar nemzeti kutyafajtát. A fajta az 1. fajtacsoportban, a pásztorkutyák között kapott helyet a WCHSA szervezetében. A HUKOSZ-MESZ és az MKSZ törzskönyvezési állományába bekerült sinka ezzel mérföldkőhöz érkezett, megerősítve hazánk tradicionális kinológiai értékeit.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A Hukosz – Magyar Ebfajták Szövetsége Facebook-posztban adta hírül, hogy a sinka, mint új magyar nemzeti kutyafajta, hivatalos elismerésben részesült. A WCHSA (World Canine Herding and Stockdog Association) az 1. fajtacsoportban, vagyis a pásztorkutyák között sorolta be a fajtát, ami jelentős lépés a sinka számára.

A HUKOSZ-MESZ által készített fajtaleírás alapján a fajta mostantól hivatalosan is szerepel a HUKOSZ-MESZ és az MKSZ (Magyar Kutyások Szövetsége) törzskönyvezési állományában. A sinka, amelyet eredetileg magyar pásztorok tenyésztettek kiváló karakterképességei miatt, ezzel egy fontos mérföldkőhöz érkezett. A szervezet célja, hogy a pásztorok kezén lévő állományra alapozva megőrizze és fejlessze a fajta stabil tulajdonságait, gazdagítva hazánk kinológiai hagyományait.

A szervezet közleményében hangsúlyozta, hogy a hazai és nemzetközi összefogással megvalósult fajtásítási program révén remélik, hogy a sinka eredeti feladatköre – az in-situ pásztorkutyatartás – még erősebbé válhat, és a magyar nemzeti hagyományokat hatékonyabban lehet majd ápolni.

A sinka története és fajtajellemzői

A sinka kutya hosszú múltra tekint vissza, bár hivatalos elismerésére csak most került sor. Eredetileg magyar pásztorok tenyésztették, elsősorban a Kunság területén. A fajta neve a „sikát” jelentő szóból ered, utalva arra, hogy ezek a kutyák rendkívül gyorsak és fürgék.

A sinka közepes termetű, erőteljes, ugyanakkor rendkívül mozgékony kutya, amelyet pásztorkodásra, őrzésre és védelemre használtak. Jellemzője a rövid szőr, amely lehet különböző színekben: fekete, szürke, barna vagy vörös. A sinka rendkívül intelligens, gyorsan tanul, és kiváló problémamegoldó képességgel rendelkezik.

A fajta hűséges és bátor, ami rendkívül alkalmassá teszi a hagyományos pásztorkutyai feladatokra. Emellett kiváló családi kutya is lehet, ha elegendő mozgás és foglalkozás biztosított számára. A sinka hivatalos elismerése fontos lépés a fajta fennmaradása és fejlesztése szempontjából, amely méltó helyet foglal el Magyarország nemzeti kutyafajtái között.

Interjú a hungarikum magyar kutyafajtákról

(Szent Korona Rádió)