Kerítést épít Ukrajna – Hogy senki ne tudjon kimenni

Kezd szovjet éra hangulat kialakulni Ukrajnában. Nem azért építenek kerítést, hogy ne tudjon akárki bejutni az országba, hanem hogy állampolgáraik ne menekülhessenek el. 

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Ukrajna már az Európai Unióval közös határát is nagy erőkkel védi. A román határnál a Tisza vonalán drótkerítést építettek. Természetesen nem attól tart Kijev, hogy Románia felől éri támadás az országot, hanem azt akarja megakadályozni, hogy az ukrán férfiak megszökhessenek a sorozás elől. Az ukrán hadsereg lassan kifogy a katonákból, a férfiak pedig bujkálnak a sorozótisztek elől.

Az orosz–ukrán háború kitörése óta a Tisza ukrajnai szakaszán végig húzódik egy drótkerítés. Értelemszerűen Kijev nem attól tart, hogy az oroszok Románia felől rohanják le az országot, hanem ezzel azt próbálja megakadályozni, hogy az ukrán férfiak a folyón keresztül szökjenek át az Európai Unióba.

Ukrajna 2022-ben megtiltotta a katonai szolgálatra köteles férfiak számára, hogy elhagyják az országot. Az ukrán határszolgálat jelentése szerint emiatt nagymértékben megnőtt az illegális határátlépési kísérletek száma. Vannak, akik embercsempészek segítségével, hamis papírokkal próbálják elhagyni Ukrajnát a hivatalos határátkelőkön keresztül, míg sokan a kétségbeesettebb megoldást, a zöldhatárt és a Tiszát választják. Ez utóbbi kifejezetten veszélyes, hiszen a drótkerítés mellett egy hideg vizű, erős sodrású folyóval kell megbirkózniuk a menekülőknek
– írja az ABC News.

A rengeteg menekülő ukrán férfi egyértelművé teszi, hogy mi Ukrajna Achilles-sarka: nincs elég katonája. A hadseregnek nagyok a veszteségei, a hadra fogható férfiaknak viszont eszük ágában sincs meghalni a fronton.

Több mint 3 millió forintért szöktetik ki a katonaköteles ukránokat

(Kárpáthír és VG nyomán Szent Korona Rádió)