Medvékkel és farkasokkal is összefuthat a turista Nógrád megyében

Több helyen is friss, medvéktől és bocsaiktól származó nyomokat láttak Nógrádban, de az elmúlt napokban egy bátor farkast is észleltek a Salgótarján és Gyöngyös közt található Szuhán.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Egy medvecsaládhoz tartozó nyomokra lettek figyelmesek a Nógrád vármegyei Morgó-gödör környékén. A Nemti község felett húzódó Morgó-gödör környéke egy népszerű kirándulóhely: a térséget elsősorban érdekes geológiai formációi miatt szokták felkeresni. A Morgó-gödör szurdokai mellett errefelé található például a homokköves Sárkány-szikla és a Bánya-tető is.

A napokban a középső szakaszon nemcsak felnőtt medvékhez, de bocsokhoz tartozó nyomokat is láttak. Ez azért lehet különösen veszélyes, mert az anyamedve ilyenkor különösen figyel a kicsikre, és ennélfogva agresszívabb is lehet – ráadásul mindig a közelükben tartózkodik.

Ezen felül Szuhánál egy farkas zavarta meg a helyiek nyugalmát, amely az önkormányzat bejegyzése szerint sem az autóktól, sem pedig az emberi kiáltozástól nem félt. A közzétett videóban jól látható, hogy a Mátraalmás és Galyatető között felbukkanó állatot csak az autó oldalának csapkodása késztette távozásra. A közleményben felhívják rá a figyelmet, hogy kirándulásunkra lehetőleg ne vigyünk magunkkal kutyát az erdőbe, ne engedjük a gyerekeket bóklászni, és legyünk hangosak.

Mit tehetünk, ha medvével találkozunk?

A barna medvék az egyik legnagyobb hazai emlős fajnak számítanak: súlyuk akár a 340 kilogrammot is meghaladhatja, élőhelyének nagysága pedig akár több ezer négyzetkilométerig terjedhet. Az állatok általában magányosok, és ugyan rendre kerülni szokták az embereket, azért védik saját területüket. Bár javarészt növényekkel – például gyümölcsökkel, fűfélékkel – táplálkoznak, mindenevők révén a húst se vetik meg.

A Bükki Nemzeti Park tájékoztatása szerint amennyiben olyan helyen járunk, ahol medvével találkozhatunk érdemes például fütyüléssel zajt keltenünk, hiszen az állatok alapvetően messziről elkerülik az embereket. Ha véletlenül összefutunk velük, akkor igyekezzünk hátrálva, nagyon halkan távozni a területről. Semmiképpen se dobáljunk köveket az irányába, és ne szaladjunk, mert ez növelheti a támadás esélyét.

Ne etessük őket, ne fotózkodjunk velük, és semmiképpen se nézzünk az állat szemébe, mert ez agresszivitást válthat ki belőle. Ugyanígy, ne fordítsunk hátat neki, és akkor se pánikoljunk, ha esetleg két lábra áll: könnyen lehet, hogy ilyenkor csak a környezetét fürkészi. Mint írják, ha mégis odajön hozzánk, akkor ne tegyünk hirtelen mozdulatokat, feküdjünk hasra, ne mozogjunk, és takarjuk le fejünket kezünkkel.

Ismét emberre támadt a medve Felvidéken

Vadgyümölcsfák ültetésével tartanák távol a medvéket a lakott területektől Erdélyben

Kiderült, mennyi medve él a Bükkben

(Drive.hu nyomán Szent Korona Rádió)