Horthy kép miatt hisztiznek a kecskeméti baloldali képviselők

A Kecskeméti városháza dísztermében okkal és jogosan van jelen egy nagy méretű Vitéz Nagybányai Horthy Miklós Kormányzót ábrázoló festmény, amin épp a városba látogatása látható. A város testületének DK-MSZP-s tagjai hangos hisztériába kezdtek, amiért a kép nincs letakarva az ülések és hivatalos rendezvények alkalmával, de a Fidesz is kitérő választ adott, az ügybe való egyenes beleállás helyett.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

A kecskeméti városháza dísztermének falára 1944-ben festették fel (egy 3X2 méteres felületre) a Horthy Miklós kormányzó 1920-as kecskeméti látogatását bemutató képet. A festményt egy évvel később letakarták, majd le is festették, és egészen addig feledésbe merült, míg a terem 2014-es felújítása során egy munkás véletlenül rá nem bukkant. A képet feltárták, és helyreállították, az akkori polgármester és a közgyűlés viszont megállapodott abban, hogy a festményt hivatalos események, így a közgyűlések, alkalmával egy függönnyel eltakarják (a kozterkep.hu szerint azért, mert megbontotta a terem szimmetriáját, ami szintén belemagyarázás).

Kopping Rita, a DK önkormányzati képviselője csütörtök reggeli Facebook-bejegyzésében azt írta, a kép nincs letakarva, az alatt folyik a közgyűlés.

Az önkormányzat kissé kitérő választ adott a létjogosultsággal rendelkező képpel kapcsolatban:

„A kecskeméti városháza teljes rekonstrukciója több mint két éve zajlik és még nem ért véget. Két év szünet után ma először ülésezett a közgyűlés a díszteremben, ahol jelenleg még a műszaki feltételek sem adottak a magasan lévő kép eltakarásához. Ezen túlmenően: mivel a kép nem egy portré, hanem várostörténeti jelentősége van, ezért a közeljövőben felkérünk egy történészekből, művészettörténészekből álló munkacsoportot, hogy mondják el véleményüket, majd ennek alapján dönt a közgyűlés.”

A telex értesülései szerint a DK és az MSZP négy képviselője a kép miatt kivonult az ülésteremből.
(Telex – Szent Korona Rádió)