Hogyan éli meg a koronavírust Európa?

Lassan két hete, hogy a magyar kormány vészhelyzeti állapotot hirdetett hazánkban, melyet szinte minden nap kormányzati intézkedések és szigorítások követtek a magyar emberek egészségügyi állapotának megvédése érdekében. Hogy élik meg ezt a járványügyi helyzetet más európai országok? Áttekintő összefoglalásunk a rendeletek és számok függvényében.

Olaszország

Olaszország és Kína között teljesen lezárták a légközlekedést.

Az olasz miniszterelnök 2020. 03. 09- én bejelentette, hogy az egész ország területére kiterjeszti azt a korlátozást, miszerint az állampolgárok kizárólag munka, egészségügyi vagy egyéb nyomós indok (pl. élelmiszerbeszerzés) miatt hagyhatják el otthonaikat. A rendvédelmi szervek ellenőrzésére bárhol számítani lehet.

Az oktatási intézmények április 3-ig zárva lesznek.

Az ország teljes területét a Külgazdasági és Külügyminisztérium II. fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok listájába sorolja.

2020. március 8-án hajnalban Giuseppe Conte miniszterelnök aláírta a koronavírus terjedésének olaszországi feltartóztatását célzó rendkívüli miniszterelnöki rendeletet, melynek értelmében Olaszország kettő, a személyek szabad mozgását eltérő mértékben korlátozó zónára került felosztásra:

1. zóna: Lombardia tartomány teljes területe, illetve 14 megye: Emilia-Romagna, Marche, Piemonte és Veneto tartományok. Ezek a területek a Külgazdasági és Külügyminisztérium a fokozott biztonsági kockázatot jelentő térségek közé sorolta.
A zónában el kell kerülni a területen történő ki- és belépést, illetőleg a belső mozgásokat minden természetes személynek. Ezek alól kivételt képeznek a nyomós okkal alátámasztható munkavégzés, egészségügyi okok, illetve engedélyezett a bejelentett lakhelyre történő visszatérés. A területen 37,5 fokos testhőmérsékletet és légúti panaszokat produkáló személyek számára erősen ajánlott az otthon tartózkodás és a társasági érintkezések teljes kerülése. Utóbbi személyek forduljanak háziorvosukhoz.

2. zóna: Olaszország fennmaradó része

A közértek és egyéb üzletek működésére nem tér ki a rendelet.

A közepes és nagy bevásárlóközpontok nyitvatartása hétvégén nem engedélyezett, kivéve a bennük működő élelmiszerüzletek.

Teljes körűen felfüggesztésre kerültek az alábbi tevékenységek:

  • Sportesemények (kivéve a válogatott és profi sportolók versenyfelkészülései, illetve a Serie A e heti teljes fordulója megtartásra kerül, de zárt kapuk mögött)
  • az egyes síterepek lezárásra kerülnek
  • rekreációs, kulturális, vallási, konferencia, vásár, kiállítás, börze, színház, mozi, diszkó, tánciskola, nyelviskola, múzeumok felfüggesztésre kerültek
  • anyakönyvi események (esküvők, temetések) elhalasztva
  • az oktatás április 3-ig meghosszabbítva szünetel

Az éttermek és bárok nyitvatartását 6 órától 18 óráig engedélyezi, azonban be kell tartani az 1 m biztonsági távolságot.

A rendelet időbeni hatálya 2020. március 8. – 2020. április 3.

Az olaszországi megbetegedettek száma: 75,000
Az összes olaszországi haláleset: 7,500
A meggyógyultak száma: 9,300

Ausztria

Információ az osztrák-magyar határral kapcsolatban: Azoknak az Ausztriába  légi úton beutazó személyeknek, akik március 20. péntek 0.00 órától lépnek be az ország területére, automatikusan 14 napos házi karanténba kerülésre kell kötelezniük magukat az egészségügyi tárca április 10-ig érvényes rendelkezése alapján. Ez alól kivételt képeznek azok, akik számára biztosított Ausztria területének haladéktalan elhagyása. Az Ausztriába utazóknak rendelkezniük kell megfelelő idegen nyelvű orvosi igazolással egészségügyi állapotukra vonatkozóan, és igazolniuk kell, hogy a mikrobiológiai tesztjük a SARS-Co V-2 vírusra vonatkozóan negatív eredményt mutat. Az igazolások nem lehetnek 4 napnál régebbiek. A további határellenőrzéssel kapcsolatos információkat az alábbi linkre kattintva találnak: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/www.koronavirus.gov.hu

Az osztrák egészségügyi tárca rendelete értelmében 2020. március 20 00 órától 2020. április 7-ig a német, a magyar és a szlovén határra is kiterjeszti az olasz, svájci és liechtensteini határon bevezetett intézkedéseket.

Március 18-án éjféltől Tirol valamennyi települése karantén alatt áll egyelőre április 5-ig. Mindenki, aki az elmúlt 14 napban Tirolban járt, otthoni karanténba kell, hogy vonuljon.

Ausztria leállította a közvetlen repülőjáratokat Kína, Irán, Dél-Korea, Olaszország Franciaország, Spanyolország, Svájc irányában.

Március 17-től kezdve az éttermek, bárok és kávéházak teljesen bezárnak és az üzletek is zárva tartanak kivéve az alapellátáshoz szükséges egységeket (élelmiszer, gyógyszer, posta, drogéria, benzinkút, trafik).

Az osztrák megbetegedettek száma: 6,700
Az összes osztrák haláleset: 49
A meggyógyultak száma: 112

 

Spanyolország

A spanyol kormány által március 15-től elrendelt veszélyhelyzetet Spanyolország egészére vonatkozóan április 11-ig meghosszabbítják, ajánlásának megfelelően minden tartományban felfüggesztették az oktatást, minden szinten bezártak az oktatási intézmények.

A Spanyolország és Magyarország között jelenleg egyedüli légitársaságként menetrendszerinti járatokat üzemeltető Wizzair március 24-i bejelentése szerint felfüggesztették Budapest és az alábbi spanyolországi városok közötti légijáratok működését: Málaga, Alicante és Castellón.

A spanyol kormány március 19-én elrendelte a turisztikai szálláshelyek bezárását. Kivételt képeznek ez alól azok a turisztikai létesítmények, melyek hosszútávon, szezonálisan Spanyolországban tartózkodó turistákat fogadnak, azonban ezek is csak akkor működhetnek tovább, ha az ott tartózkodó turisták önálló konyhával és fürdőszobával rendelkeznek.

Március 17-től az ország szárazföldi határain (Portugáliával, Franciaországgal) a belépést korlátozták. Csak a spanyol állampolgároknak, az itt rezidenseknek, valamint vis maior esetekben lehet az országba a szárazföldi határokon belépni.

A rendelet a lakosság mobilitását is korlátozza, lakóhely-elhagyási korlátozásokat bevezetve. Csak meghatározott és igazolt esetben lehet kimenni az utcára: élelmiszer, gyógyszer vagy az elsődleges szükségleteknek megfelelő cikkek vásárlásának céljából; annak, aki a munkahelyére megy, vagy visszatér otthonába; az idősgondozók, vagy akik fogyatékos személyeket gondoznak, vagy akik egészségügyi intézménybe, bankba mennek; illetve vis maior esetekben. Ezekhez lehet saját gépkocsit használni, és üzemanyagot tölteni. A hatóságok lezárhatnak közutakat.

Elrendelték emellett az kiskereskedelmi üzletek és helyiségek (bárok, éttermek, mozik, színházak, edzőtermek, stb.) bezárását.

A spanyol megbetegedettek száma: 56,000
Az összes spanyol haláleset: 4,100
A meggyógyultak száma: 7,000

 

Németország

Németország egész területén, minden tartományban megjelent a koronavírus. A leginkább érintett tartományok Északrajna-Vesztfália, Bajorország és Baden-Württemberg.

Jelenleg Németországban nincs utazási korlátozás érvényben, a rizikóterületekről (Kína, Japán, Dél-Korea, Irán, Olaszország) érkező légiutasoknak a gép elhagyásakor ún. „kiszállókártyát” kell kitölteniük és információt adni a tervezett németországi tartózkodási helyükről és elérhetőségükről, a repülőgépen és vasúton utazóknak azonnal jelezniük kell a jármű személyzeténél, ha a megbetegedésre utaló szimptómákat tapasztalnak. Ezen túlmenően nemcsak a repülővel, hanem busszal és vonattal utazókat is tájékoztatják a betegség elleni védekezésről, illetve annak tüneteiről. A Németországba való beutazást, vagy az onnan történő távozást megakadályozhatja, vagy meghiúsíthatja a szomszédos országokban (pl. Csehország, Lengyelország) bevezetett közúti határőrizeti intézkedés.

A fertőzöttek átlagéletkora 45 év, a halálos áldozatoké 81 év. A leggyakoribb tünet a köhögés és a láz.

A német megbetegedettek száma: 43,000
Az összes német haláleset: 240
A meggyógyultak száma: 5,600

 

Franciaország

Franciaország belépett a készültségi szint legfelső, harmadik fokozatába: hivatalosan járványhelyzet van. Az ország minden régiója érintett, a tengeren túli területek is. A koronavírussal diagnosztizált betegek száma folyamatosan növekszik. Egy részük kórházi kezelés alatt áll, míg mások otthon gyógyulnak.

2020. március 15-től  – új utasításig – bezárnak minden nem létfontosságú nyilvános helyet: éttermek, kávézók, mozik, diszkók, kereskedelmi egységek. Továbbra is nyitva tartanak az élelmiszerboltok, gyógyszertárak, benzinkutak, dohányárusító helyek.

2020. március 17. 12.00 órától Franciaország korlátozott kijárási tilalmat léptetett életbe. Ennek megfelelően az utcán való tartózkodás csak bizonyos feltételekkel engedélyezett: munkába járás, élelmiszervásárlás, egészségügyi indok, halaszthatatlan családi ok (gyermek vagy idős családtag), egyéni sport tevékenység, háziállat sétáltatás.

A francia hatóságok 2020. március 19-ei döntésével Franciaország területére belépési jogosultsággal a francia állampolgárok rendelkeznek, valamint azon európai uniós, a schengeni övezethez és az Egyesült Királysághoz tartozó állampolgárok, valamint házastársaik és gyermekeik, akiknek állandó lakhelye Franciaország.

A francia megbetegedettek száma: 25,000
Az összes német haláleset: 1,300
A meggyógyultak száma: 3,900

 

Svájc

A svájci Szövetségi Egészségügyi Hivatal (BAG) eddig több személy esetében is megerősítette a vírusfertőzést. A svájci Szövetségi Tanács március 16-i rendkívüli ülésén kihirdette a járványügyi rendkívüli állapotot, amely értelmében minden vonatkozó intézkedés meghatározása szövetségi hatáskörbe kerül, melyeket a kantonok egységesen kötelesek végrehajtani. A rendkívüli állapot március 17-én 0:00 órakor hatályba lépett.

Minden magán- és nyilvános gyülekezés betiltásra került április 19-ig.

Az üzleteknek és vendéglátóhelyeknek, valamint a szabadidős létesítményeknek is be kell zárniuk (kivétel: élelmiszerbolt, gyógyszertár, drogéria, benzinkút).

Minden személyes jelenlét keretében történő oktatás tilos április 19-ig.

Számos állami hivatal (okmányirodák, közlekedési hatóságok, állami felülhitelesítést végző szervek) felfüggesztette ügyfélfogadását.

Külföldről (kivéve Liechtensteint), illetve külföldi állampolgárok (kivéve Liechtenstein állampolgárait) számára a belépés – schengeni belső, külső, illetve légi határátkelőn egyaránt – tilos, kivéve, ha:

  • az illető svájci állampolgár,
  • úti okmánnyal és svájci munkavállalási engedéllyel, tartózkodási engedéllyel, illetve arra vonatkozó ígérvénnyel, határátlépésre jogosító engedéllyel vagy svájci hatóságok által –
  • az egészségügyi ágazattal összefüggő szakmai célra vagy nagy jelentőségű hivatalos látogatás céljára kiállított – vízummal rendelkezik,
  • a szabad mozgás jogával élve igazolt keresőtevékenység céljából lép be Svájc területére,
  • csupán átutazás céljából utazik be Svájcba és a megnevezett országba lehetősége van továbbutazni,
  • az egészségügyi ágazattal összefüggő szakértelme révén beutazása nagy jelentőséggel bír,
  • „végső szükséghelyzetben” van (ennek megítélése a határőrizeti szervek illetékessége).

A svájci megbetegedettek száma: 11,800
Az összes svájci haláleset: 190
A meggyógyultak száma: 131

 

Nagy-Britannia

A brit közegészségügyi hatóságok megítélése szerint a koronavírus fertőzés kockázata az Egyesült Királyságban jelenleg „magas”.

Kormányzati döntés alapján az iskolák, vendéglátóipari és szórakoztató egységek (a kávézók, bárok, pubok, éttermek, mozik, színházak, edzőtermek, szórakoztató központok) az egész ország területén határozatlan időre bezártak. A városi tömegközlekedésben és a helyközi buszjáratokra, vonat menetrendekre nézve korlátozásokat vezettek be.

A helyzet alakulásának függvényében a brit hatóságok bármelyik pillanatban bevezethetnek további korlátozó intézkedéseket, ezért beutazás előtt, illetve az egyesült királysági tartózkodás során mindenképpen javasoljuk, hogy figyeljék  a brit egészségügyi minisztérium honlapján elérhető naprakész információkat, tanácsokat: https://www.gov.uk/government/organisations/department-of-health-and-social-care

A koronavírus tüneteinek (újonnan fellépett folyamatos köhögés és/vagy 37,8 fok feletti testhőmérséklet) jelentkezése esetén 7 napos önkéntes házi karantént javasolnak.

Az angliai megbetegedettek száma: 9,800
Az összes angliai haláleset: 480
A meggyógyultak száma: 135

Innen is kitartás kívánunk minden nemzetnek a koronavírus elleni harcban!

Forrás: Konzuli Szolgálat, Worldometers, Gov.uk

 

(Walter Pál Péter – Szent Korona Rádió)